Boro, Moro i Puromoro porten el còmic en valencià a Burjassot

El creador del tebeo, Toni Cabo, explica als xiquets les aventures i les característiques dels personatges

28.04.2016 | 04:15
Cabo i les regidores Viu i Ballesteros, amb el gat Puromoro, el xiquet Boro i el gos Moro.
Cabo i les regidores Viu i Ballesteros, amb el gat Puromoro, el xiquet Boro i el gos Moro.

Boro. El còmic. 15 anys d’historietes en valencià. Este és el títol de la nova exposició que l’Institut Municipal de Cultura i Joventut de Burjassot, dins del programa dedicat al Mes del Llibre, ha inaugurat esta setmana. En presència de les regidores de Promoció del Valencià i de Cultura, Maria Viu i Estefanía Ballesteros, respectivament, el creador del reconegut tebeo infantil Boro, Moro i Puromoro, Toni Cabo, explicà davant d’una colla de xiquets i de xiquetes les aventures dels seus personatges i les característiques que els definixen.

Per a les seues explicacions, l’artista utilitzà un «bloc tràiler» de seqüències de les seues històries i recordà al públic que, mentre «els autors es fan majors, el pas del temps no afecta els protagonistes» dels llibres. Això no obstant, el disseny del personatge de Boro —un xiquet d’entre 8 i 10 anys— ha evolucionat durant la trajectòria artística de Cabo.

En les primeres historietes, la visera de la gorra que identifica el personatge apareixia sobre el seu front, cosa que suposava «un entrebanc entre les vinyetes i les bafarades»; l’il·lustrador resolgué el problema dibuixant la visera sobre el bescoll del xiquet. A més este tebeo en valencià actualment compta amb una edició digital i ja s’ha traduït al castellà, l’anglés, el francés i l’alemany.

Una mostra per dibuixar
L’exposició aplega panells explicatius, dibuixos i esbossos originals, així com diverses revistes —Camacuc, Era garbera i Tretzevents, entre altres— en les quals Toni Cabo ha anat publicant el seu còmic. El visitant també hi pot trobar alguns retalls de premsa, com ara de les pàgines de «Panorama» —la secció en valencià de Levante-EMV—, que es fan ressò de Boro, Moro i Puromoro i el seu autor.
Fins a la finalització de la mostra —el pròxim 6 de maig—, l’Institut de Cultura ha habilitat en la seua sala d’exposicions un lloc infantil, «L’espai del lector artista», perquè els xiquets i les xiquetes puguen dibuixar i pintar les aventures de Boro o bé crear-ne de pròpies.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine