El conte del diumenge adults

Lennon i Anna

Anna, el dia que mataren John Lennon, va tenir ben clar que ella era més de Lennon que no de McCartney, més de «Lucy in the Sky with Diamonds» que no de «Yesterday». Més d´imaginar que no de recordar

01.05.2016 | 04:15
Lennon i Anna
Lennon i Anna

A Laura, perquè s´estima l´engany fotogràfic, la ficció periodística i la veritat narrativa

Anna, el dia que mataren John Lennon, va tenir ben clar que ella era més de Lennon que no de McCartney, més de «Lucy in the Sky with Diamonds» que no de «Yesterday». Era més dels pantalons vaquers i les ulleres redones que no de la jaqueta de tergal i dels cabells pentinats. Més d´imaginar que no de recordar.

Anna, aquella vesprada en què el sol no es va decidir a eixir, va ser víctima d´un atac de melangia. El lament panteixant d´un harmònium electrònic empeltat d´acordió i nundava el seu interior. La nit anterior havia somniat que alguna cosa important havia quedat oculta en un parc que era també un camp de maduixes, però res no era real. Va despertar. Des de l´habitació de Bernat, el seu veí, li arribaven les veus dels Beatles que cantaven Strawberry Fields Forever. Hauria penetrat la cançó de John Lennon en el somni d´Anna? Hauria entrat Anna en la cançó que Lennon havia compost a Almeria uns catorze anys abans? Impossible! La ment racional d´Anna no podia atorgar-se aquesta possibilitat desgavellada. Tot era més simple: John Lennon havia mort assassinat el dia anterior, Bernat, en el seu homenatge particular, havia estat posant música del difunt sense parar. Ella s´havia adormit amb els Beatles, que traspassaven les fràgils parets, i ara es despertava amb els Beatles.
La cançó del somni o de la vigília li va rondar durant tot el matí, com un cuc que s´arrossega per les fines membranes ocultes, que furga, que avança i que recula. Que trasbalsa. I fou de vesprada quan la melangia es va ensenyorir del seu interior.

191
El pare d´Anna, en veure la tristor de la filla, com qui no vol la cosa es va despenjar amb la gran notícia que havia callat més de quinze anys: ells (la mare, el pare i ella, Anna) havien coincidit amb els Beatles en el mateix temps i el mateix lloc. Fou a Barcelona, a primeries de juliol de l´any 65 arran del segon i últim concert que els Beatles feren en aquella Espanya en blanc i negre. Anna era una nena de pocs anys, els pares joves en aquells temps, però sense cap interés pels músics anglesos, havien anat a visitar uns familiars i aprofitaren per passar uns dies en la ciutat comtal. Montjuïc, el Tibidabo, el Poble Espanyol, la catedral, el Barri Gòtic, el port... I a la Rambla, mentre passejaven entre floristes i transeünts, en un instant es va crear la confusió i va circular un rumor: un dels Beatles havia estat descobert, mig camuflat entre els turistes.

I això (l´anècdota de la fugida de Lennon per Barcelona) ella ho sabia perquè coneixia la famosa fotografia, milions de vegades reproduïda, on es podia veure un John Lennon sorprés en el moment que disparava un aparell fotogràfic entre una multitud de gent que deambulava per la Rambla. El que ignorava era la coincidència familiar amb els Beatles a Barcelona, ni molt menys amb l´escapada lennoniana per la Rambla. Anna en va demanar detalls als pares. No en saberen donar, eren rumors que van circular mentre ells passejaven i anaven amunt i avall i feien fotos. Tenien ells fotografies d´aquell viatge? Sí, unes quantes, el pare sempre en feia i no anava enlloc sense la seua Leica.

Mentre esbufegava aquell harmònium, empeltat d´acordió («Let me take you down», / «cos I´m going to Strawberry Fields.» / «Nothing is real»), va buscar les instantànies. Les va trobar. Entre totes les imatges, sempre la mare i ella en diferents escenaris (Colom, la Sagrada Família, el Parc Güell, la plaça Catalunya, l´escalinata de la plaça d´Espanya, el passeig de Gràcia, la Barceloneta...), una li va cridar l´atenció: el pare i la mare somrient i ella, una nena d´uns pocs anys, s´aferrava als pantalons del pare i fixava els ulls en un punt més enllà de la càmera mirant a qui ara mirava. No es distingia on estava feta, al darrere es veia un fons borrós de gent en moviment.

–Qui ens va fer aquesta fotografia? –va preguntar –Un desconegut, un jove turista que passava.
Res més.
Un pressentiment es va apoderar d´Anna. Va buscar la càmera del pare, la va trobar. Va buscar en alguns llibres sobre els Beatles la fotografia del John Lennon sorprés a la Rambla i va reconéixer la Leica de l´any 1962 del pare entre les mans de Lennon.

De sobte, com una pluja de sons sense reverberació, va sentir que es precipitava damunt la seua pell una aigua fina que no s´eixugaria mai més. Aquest tel d´humitat, cada vegada que l´harmònium tornava a panteixar, faria vessar els comentaris més mordaços i els versos més tendres, les balades més sentides i les dissonàncies més agosarades. Anna i Lennon. Lennon i Anna. Lennonianna.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine