Magraner i Botifarra es posen la tiara dels Borja

El congrés de xàtiva «Els Borja en l´art» acull l´estrena d´un concert de música renaixentista de Capella de Ministrers dedicat a Lucrècia Borja i un nou romanç del cantaor socarrat als papes

01.05.2016 | 04:15

­Com aficionats a l´art i mecenes que van ser, Calixt III i Alexandre VI hagueren agraït que dues figures rellevants del panorama musical valencià els dedicaren la seua atenció. El context és l´idoni: un congrés organitzat per l´Ajuntament de Xàtiva i dedicat a analitzar les plasmacions artístiques de la família Borja al llarg del temps. Una reunió d´especialistes de primer ordre que tindrà lloc al convent de Sant Domènec de la capital de la Costera durant els dies 4, 5, 6 i 7 de maig, i on destaquen estudiosos com Miquel Navarro, Josepa Cortés, Santiago La Parra o l´escriptor Joan Francesc Mira.

A l´esglèsia visigòtica de Sant Feliu de Xàtiva es podrà escoltar, el 7 de maig, la viola d´arc de Carles Magraner acompanyada per la veu d´Elia Casanova i el llaüt de Robert Cases. El concert «Lucretia de Borgia», inèdit fins eixe dia, està dedicat íntegrament a la fascinant filla de Roderic Borja. Com resa el programa: «Poc es coneix sobre Lucrècia per tenir la certesa sobre la veracitat de les històries que li atribueixen, per això, en aquesta proposta de Capella de Ministrers es realitza un recorregut per les poques dades vertaderes que conservem d´ella».

Aquest homenatge ens transporta a les corts renaixentistes italianes de la mà dels principals compositors coetanis a la filla de Vannozza. Sí, l´amant del papa. I no cal escandalitzar-se perquè, com canta Botifarra al seu nou romanç, «res que penedir-se tenen / en quant als pecats del piu / perquè d´ixes malifetes / el Nostre Senyor se´n riu». Pep Gimeno posa la seua carismàtica veu a la lletra escrita pel periodista Paco Cerdà en una reivindicativa composició que s´inclou dins l´espectacle Proposta de juí als Borja, una estrena de la Bicicleta Teatre. Per gaudir-la caldrà agafar lloc, dijous 5 de maig, al convent de Sant Domènec, la seu principal d´aquest congrés on col·laboren la Universitat de València, l´Institut d´Estudis Borgians i Caixa Popular.

A banda d´aquestes actuacions, el programa ofereix la representació de Quatre-Cents!, per la companyia valenciana Crit Teatre, al Gran Teatre de Xàtiva, el divendres 6 de maig, i la inauguració d´una exposició d´art contemporani en torn als Borja, comissariada per Alfredo J. Pardo, que podrà contemplar-se tot el mes de maig a Sant Domènec.

Un congrés contra els tòpics
La directora del congrés, Purificació Mascarell, ha volgut que aquest encontre científic i cultural «fusione la reflexió sobre els Borja en l´art amb la praxis, i servisca per projectar la imatge icònica i la història dels papes xativins més enllà dels quatre tòpics „sovint errats„ difosos pels mass media». L´assistència a totes aquestes activitats culturals, així com a les vint comunicacions, les cinc ponències i el debat «La llegenda negra dels Borja», és lliure i gratuïta. El programa es troba a www.xativacult.es.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine