Els 1.516 combatents de Benissa

El llibre «Fer la Guerra» rescata amb noms, cognoms i itineraris vitals als benissers que anaren al front

05.05.2016 | 04:15
Els 1.516 combatents de Benissa
Els 1.516 combatents de Benissa

Un treball enciclopèdic. Exhaustiu. Que rescata, amb noms, cognoms i dades biogràfiques, la història de 1.516 combatents de Benissa. Fer la Guerra és un llibre parit quasi de miracle. «Hem arribat pels pèls. Potser tard. Però hem arribat.

Hui només continuen vius tres benissers que anaren a la guerra», explica Luis Botella. «Hem recuperat itineraris vitals apassionants. La guerra va ser cruel. I els que la varen viure ho conten sense heroïcitat», afig Robert Llopis.

Ambdós són els autors d´una investigació que barreja la història oral de la Guerra Civil, de la qual Ronald Fraser va ser pioner amb el seu Blood of Spain: An oral History of the Spanish Civil War, i el diccionari dels combatents. «No hem volgut fer un llibre de rojos i blaus. No jutgem. Incorporem les peripècies d´aquests veïns a la història de Benissa i del Pais Valencià», afirma Llopis.

La recerca la va encetar a 1997 Robert Llopis. Aleshores estudiava a l´institut del poble. Va agarrar un radiocasset i va arreplegar els testimonis dels benissers que van estar al front. Va publicar treballets als llibres de festes. No imaginava que la seua investigació agarrara tant de vol. Luis Botella es va afegir a 2009, quan encara no havia acabat la carrera d´Història. Junts van recuperar entrevistes enregistrades per l´antiga Tele Bèrnia, van continuar fent-n´em i van regirar tots els arxius possibles (el de Dénia, els militars de Salamanca i Àvila). Una espenta important va ser rebre en 2014 el premi d´investigació 25 d´Abril, que atorga l´Ajuntament de Benissa.

El llibre agarrava forma. El mateix consistori va tirar una maneta en engrescar els veïns a facilitar fotos antigues dels combatents benissers i de la guerra. Luis va posar en context els testimonis. Els majors li contaven batalletes que ell havia de localitzar en el moment històric exacte. A més, els testimonis donaven pistes d´altres combatents. Era un fill del qual quasi es tirava sense fi.

El llibre, editat per l´Institut Juan Gil-Albert i que s´acompanya d´un documental dirigit pel mateix Luis Botella i muntat per Víctor Pineda, s´ha guanyat el suport de tots. «Quan fem la presentació a qualsevol poble, la gent s´identifica molt. Aquesta és la història de Benissa, però esdevé universal», indica Robert Llopis. «I ens sorprén molt que, en lloc de donar-nos l´enhorabona, ens donen les gràcies», diu Botella.
La investigació inclou també cartes, certificats militars, comunicacions a la família de la mort d´un benisser en combat? Reprodueix més de 300 fotografies.

«Les famílies de Benissa ens han obert les portes per a lliurar-nos tota aquesta documentació. El poble s´ha implicat», assegura Llopis. I el seu company deixa clar que aquest llibre de més de 300 pàgines, enciclopèdic, és només el començament. «Encara ens queda molt de material per recuperar i traure a la llum», avança.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine