Ser supervendes amb un còmic no està a l´abast de molts, però de tant en tant ocorre, com a l´italià Zerocalcare, que amb La profecia del armadillo ha venut prop de 700.000 exemplars, o amb el francosirio Riad Sattouf amb El árabe del futuro, del que ha despatxat més de 650.000 a tot el món.

No és una qüestió de gèneres, ja que estem davant dues novel·les gràfiques fóra de l'òrbita dels superherois, relats personals que transcendeixen el fantàstic o la ciència ficció.

Zerocalcare, pseudònim del jove Michelle Rech (Arezzo, Itàlia, 1983), que estos dies es troba en el Saló de Còmic de Barcelona, ha aconseguit convéncer a tota una generació de joves italians, fastiguejats amb la societat, amb La profecía del armadillo (Reservoir Books), una història «cent per cent autobiogràfica», que s´està pensant portar-la a la pantalla gran.

«Són històries en primera persona que es refereixen a la meua generació, de gent que ronda els trenta i escaig. A Itàlia hi havia una gran necessitat de rebre estes històries en còmic, i he tingut la sort de satisfer eixe buit», assenyala Zerocalcare per a explicar l´èxit de la seua obra, que va nàixer com «webcomic», un blog que va tenir un «efecte d´arrossegament» quan el llibre es va publicar en paper.

El «armadillo» del títol és la consciència de Zerocalcare, «l'animal sociopàtic per excel·lència, que quan té problemes es tanca sobre si mateix i es protegeix, i bona part de la història que conte té un caràcter asocial», explica l´autor.

«Sóc un tio que es passa la vida fent-se palles mentals, i moltes d´eixes coses que se m´ocorren es podrien reflectir en un còmic normal amb entrepans de pensament, però era molt avorrit i oferia uns totxos de text enorme. Així apareix el ´armadillo´ com a personatge, que em va obrir la possibilitat del diàleg, de preguntes i respostes», explica sobre l'estructura de l´obra.

El llibre es divideix en diversos capítols, que podrien funcionar com a històries independents, però que conformen un tot narrat en present, amb «flashbacks» que ajuden a definir al personatge que s´ha d´enfrontar a la mort d´una amiga, un succés tràgic i sobtat que, no obstant açò, no impedeix que l´obra resulte divertida.

L´editorial Resevoir Books ja ha adquirit els drets per a publicar a Espanya altres títols de Zerocalcare, que ha superat la barrera dels dos milions de vendes amb els seus títols a Espanya, amb les set obres que té en el mercat.