Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Clarícia i aclarida

Després de llegir esta secció, «Qüestió de llengua», de fa dos setmanes, sobre «aclarir» i «aclariment», el meu company de treball Marcos em pregunta per la paraula «clarícia», i si està acceptada normativament o no. Li conteste que sí, quasi tots els diccionaris de referència la inclouen entre les seues entrades. Com que estem en classe de valencià (per a funcionaris i empleats municipals), pregunte als assistents si la coneixen i tots els valencianoparlants des de les primeres paraules la coneixen. I es posen a dir exemples d´eixe terme en frases comunicatives. Un d´ells diu: «Els partits no han tret clarícia per a formar govern, i anem a unes altres eleccions». És a dir, no han tret res en clar o, simplement, no han volgut traure´n.

El Diccionari normatiu valencià definix «clarícia» com a ´aclariment, explicació, notícia, claredat, claror´. I posa com a exemple que «traure clarícia d´alguna cosa» és ´aclarir-la, resoldre-la´. Altres frases on pot casar eixa paraula podrien ser «No hem pogut traure clarícia de quina malaltia ha faltat Ximet», «No paren de discutir, però no trauen clarícia de res». De la mateixa família que la paraula comentada tenim «aclarida», que en principi és el participi femení de «aclarir», però és també nom comú. Com a substantiu fa referència a ´acció de fer menys espés, menys apinyat´. És un terme molt usual en el llenguatge agrari. Quan llevem una certa quantitat d'arbres, de plantes d'un bosc o d'una plantació o mates d´un planter per a afavorir el creixement de la resta estem fent una aclarida. També, i especialment, quan llevem, eliminem i tirem a terra una part dels fruits menuts per afavorir el tamany i la qualitat dels restants seleccionats fem una aclarida, per exemple aclarim la collita de bresquilles, d´albercocs, de mandarines, perquè si no ho fem se´ns queden menudes, i amb el preu que solen anar, això els faltaria. També pot significar ´esporgada de rames, brots i fulles que s'efectua en l'interior d'una planta o d'un arbre densos per a permetre l'entrada de la llum´.

Eixa paraula dóna per a molt. A vegades hem de fer també una aclarida de papers, cartes del banc, avisos per a pagar el que siga, etc. Que tenim per damunt de la taula o escritori. Si de quan en quan no fem aclarides d´eixes, no ens aclarim i no trobem el paper que toca quan el busquem. A mi això em passa molt. En l´omnipresent tema de la corrupció, la magistratura, la Guàrdia Civil i la policia estan fent bones aclarides. Les sangoneres de l´erari públic estaven sent massa espessetes, però de segur que encara en queden per descobrir, i caldrà seguir fent aclarides, i deixar el camp el més clar possible de corruptes. I un espai sense núvols en un cel cobert i ennuvolat també és una aclarida. I abans que es produïsquen les aclarides de l´oratge pot estar cernent, plovent ben plogut, pedregant o caient algun arruixó. Però dels fenòmens naturals de l´atmosfera en parlarem un altre dia.

Compartir el artículo

stats