Al voltant d'un centenar de músics valencians es reunien ahir en el Centre Instructiu de Benimaclet, convocats pel Col·lectiu Ovidi Montllor, que agrupa a solistes i conjunts que s'expressen en valencià. Amb Manolo Miralles, Pau Alabajos i Rafa Xambó al front, l´assemblea contemplava com a únic punt iniciar el camí cap a la sindicalització i els músics van votar a favor d´explorar esta via, a través de la creació d´una comissió que coordine primer una gran reunió de músics de tots els estils i que canten tant en valencià com en castellà. Esta comissió passarà a denominar-se Coordinadora per l'escena musical valenciana, superant així la frontera de l´idioma, segons van apuntar alguns assistents a la trobada a este diari.

Eixe serà el germen d´una organització sindical que faria història a nivell estatal. Pel moment, els músics reunits ahir van quedar d´acord en acabar unint-se en un sindicat i, paral·lelament, crear una cooperativa que permeta la facturació legal de tots els seus integrants. La primera plataforma que servirà per aglutinar veus i anunciar els següents passos serà Facebook, tornant així a la base d´on va nàixer la gran discussió en el sector que ha acabat fixant la importància de l'assemblea d´ahir.

Malgrat que solament hi havia un punt assenyalat en l´ordre del dia, el debat reflectit a les xarxes des de fa setmanes sobre la transversalitat d´estils i llengües per bona part dels músics, es va filtrar en la reunió, on es van abordar també temes com la discriminació femenina en els cartells o les llicències dels locals de música. Membres de grups i solistes de molt diferents estils van deixar palés el mosaic d'opinions que s´ha anat reproduint en les plataformes digitals.

Amb estos primers passos, els músics comencen a canalitzar «un debat antic», com comentava abans de l´assemblea un músic veterà, però que ha pres un nou impuls des del passat concert organitzat per Acció Cultural per commemorar el 25 d'abril a la plaça de bous.