Ensems arriba hui a l’equador. Esta nit, a les 20.00 hores, el festival de música contemporània ofereix al Palau de la Música l'actuació d’Amores Grup de Percussió. Baix el títol «nova simplicitat», el trio reuneix obres de Steve Reich, Víctor Trescolí, Carlos D. Perales i Karlheinz Stockhausen.

En la segona meitat del segle XX, com a resposta a les escoles avantguardistes, sorgeixen diversos corrents compositius que cerquen tornar a una comunicació més fàcil amb el públic. La nova simplicitat, procedent d’Alemanya, o el minimalisme, principalment nord-americà, van ser algunes d’eixes estètiques, que solen utilitzar instrumentacions i formes més simples, així com harmonies tradicionals.

El concert s’obri amb una peça del cèlebre Steve *Reich (1936), «Electric counterpoint», escrita en 1987 per al músic de jazz Pat Metheny. L’obra combina diferents guitarres pregravades amb una guitarra en directe i utilitza la forma del cànon i els creus de ritmes habituals en Reich; s’escoltarà un arranjament per a percussió i electrònica de Jesús Salvador Chapi. Del mateix Reich s’ofereix també «Mallet Quartet» (2009), per a dos vibráfons i dos marimbes de cinc octaves, on col·labora el percussionista Carles Salvador.

Amores inclou en el programa dues obres de compositors valencians. Victor Trescolí (1982), especialista en el piano de joguet, col·laborarà en la interpretació d’un arranjament del seu «Vals per a Júlia» (2013), peça evocadora de la infància i les ganes de viure dels xiquets. Carlos D. Perales (1979), per la seua banda, ha escrit ex profeso per al concert «Debris», que pren el seu nom de la illa artificial composta per residus de plàstic que avança a la deriva en l'oceà Pacífic i que té la grandària d'un xicotet país.

El signes de zodíac

Karlheinz Stockhausen, que va participar del vanguardisme centreeuropeu, va derivar després cap a una simplificació del seu estil que li converteix d’alguna manera en pioner de la nova simplicitat. Per a concloure el concert Amores interpretarà la seua obra «Tierkreis», una aproximació als dotze signes del zodíac que recorre a melodies quasi infantils i que pot tocar-se de molt diferents maneres, a gust de l'intèrpret, admetent a més la improvisació. Esta versió inclou la veu d’una soprano, María Maciá.

Amores Grup de Percussió, integrat per Pau Ballester, Ángel García i Jesús Salvador Chapi, va complir 25 anys en els escenaris el passat 2014. En la seua dilatada trajectòria ha jugat un paper decisiu en la popularització de la música per a percussió a Espanya i han presentat les obres més importants per a percussió del repertori, a més de col·laborar amb importants solistes i compositors.

Una part significativa de la seua producció sorgeix de la col·laboració amb el món de la dansa contemporània i el teatre, la qual cosa els ha valgut diversos premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana. Enguany han participat en el IPEW, International Percussion Ensemble Week de Croàcia.

Dissabte que ve 21, a les 19.30 hores, torna l'art sonor a *Ensems amb la presentació en els Banys de l’Almirall de sengles projectes de Montserrat Palacios i HighFi-Low Noise (Pierce Warnecke i Louis Laurain).