Els centres culturals de la Comunitat Valenciana tenen una àmplia agenda d'activitats, moltes d'elles en l'exterior, per a donar a conéixer la seua oferta i commemorar el Dia Internacional dels Museus, que es va celebrar ahir.

«Una part de la ciutadania no sol acudir de manera habitual als museus i hem decidit eixir nosaltres a cercar a la ciutadania. Enguany es treballa el lema paisatges culturals i un paisatge cultural és la ciutat», segons va assegurar el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, que va participar en el Museu Sant Pius V de València en l'activitat «La meua preferida és...», on el personal del museu comenta als visitants la seua obra preferida des del punt de vista personal.

Marzà va explicar que «les activitats que hem preparat estan en la línia que presentem en el Pla Estratègic Cultural, perquè tothom tinguera accés a l'art que tenim en el nostre territori, que és tan ric. Tenim un gran patrimoni i volem que es pose en valor, que la gent el puga gaudir i que vinga als museus».

Per a açò, la Generalitat ha decidit eixir al carrer per a celebrar el Dia Internacional dels Museus amb activitats lúdiques relacionades amb l'art i actuacions musicals en directe.

A més, i com a prolongació del Dia Internacional dels Museus, este cap de setmana concentra una gran quantitat d'activitats. En el Centre del Carme es viurà durant demà la «Festa Viatge al Futur. #FesCultura». A partir de les 20.00 hores obrin les portes del Claustre on es realitzaran performances i actuacions musicals en directe. La filosofia de les activitats es promoure el Centre del Carme com a espai dedicat a la cultura contemporània.

Per la seua banda, el Museu de Belles arts de València convida amb l'activitat «Pinazo x 100» a cent persones a pintar una recreació de Xiquets amb flors en la balconada, d'Ignacio Pinazo Camarlench, com a homenatge al pintor valencià en el centenari de la seua mort. L'activitat està dirigida per l'artista plàstica Tina MacCallan i durant tot el dissabte i diumenge que ve fins a completar el llenç, els participants contribuiran amb el seu estil a aquesta pintura col·lectiva. El Sant Pius se sumarà el dissabte a la Nit Europea dels Museus i tancarà les seues portes a les dotze de la nit, i ha previst realitzar visites guiades temàtiques gratuïtes a la col·lecció permanent, visites en els magatzems i tallers i el personal del Museu explicarà la seua obra favorita.

Plans pel Sant Pius

Preguntat pels plans de la Conselleria sobre el Sant Pius V, Marzà va comentar que «l'immediat és seguir avant amb el que s'està gestionant des de la nova adreça del museu».

Interrogat per si la convocatòria de la plaça del concurs de director „que actualment exerceix José Ignacio Casar Pinazo„ pot esperar per l'engegada del nou pla museològic, el conseller va assenyalar que «de moment, estem molt contents de com s'està gestionant i volem seguir més en eixa línia perquè augmenten les visites i tothom el puga gaudir».