El festival artístic «10 sentidos» arrenca la seua 5º edició amb més programació i més presència a la ciutat que mai del 17 de maig al 19 de juny. «A lo caos» es l’exposició que acollirá la Fundació Bancaixa dins d’aquest festival que enguany tractarà de consagrar-se com un dels esdeveniments clau de l’oferta cultural de la ciutat al mes de maig.

La mostra, que estarà oberta al públic del 2 de juny fins al 17 de setembre, tractarà d’exposar el treball de set artistes valencians de diferents disciplines amb persones amb movilitat reduïda o persones amb disfuncions intel·lectuals, que tractaran de demostrar que el talent és innat en l’èsser humà, i no una aptitud d’una part de la població.

Una de les principals novetats de la present edició és la seua durada, ja que el festival es trobarà als carrers i a les sales d’exposició durant un mes. Un canvi que s’ha produït gràcies a la col·laboració de les institucions i dels teatres de la ciutat, que han possibilitat que la programació del festival tinga cabuda dins de la oferta cultural.

Esther Señor (fotógrafa), Carmen Cifrián (fotógrafa), Juan Olivares (escultor), Juan Sánchez (pintor), Moisés Mahiques (dibuixant), Sonia Rayos (arquitecta) i Silvana Andrés (arquitecta), són els artistes que lideren els cinc grups que produeixen les obres per a una mostra que intenta trencar barreres.

«No es tracta de parlar de persones amb discapacitat, sinó de mostrar què són capaces de fer. El propòsit és crear un projecte artístic a partir de talents molt diferents. Encara vivim en un món carregat de prejudicis i això limita la cretivitat», afirma José María Batalla, u dels comissaris de la mostra.

Cada grup ha generat les seues obres en dos díes consecutius a una sala de la Fundació Bancaixa. Un espai que s’ha convertit estos dies en tot un campament on els aspirants a artistes han convivit de manera intensa. Juan Olivares és el líder del grup d’escultura, on participen Paloma, Irene i Loli, procedents de Torrent i València.

«És molt gratificant treballar amb elles. A més, aquesta experiència et dóna la possibilitat de comprovar com l’art forma part de tots, i que ixen coses magnífiques a partir de compartir un espai creatiu», assegura aquest escultor valencià. «Elles aguanten més temps que jo a la feina. Sempre els tinc que dir que descansen!», assenyala Olivares entre rialles.

«No estem fent oci, sinó que treballem en la integració laboral, ja que considerem l’art com un treball», explica la comissaria de la mostra. I és que a banda de exhibir el treball d’aquests grups, «A lo caos» també inclourà els treballs artístics del colectiu La Casa de Carlota, un taller de disseny que treballa amb la integració d’aquest tipus de persones en el món de l’art.

En lluita contra els estigmes

A banda que el festival tracta de normalitzar la immersió de les persones amb disfuncions dins de la producció artística, també pretén enguany desestigmatitzar el concepte de «caos». «La locura està present en nosaltres i en el nostre dia a dia. Per què té que carregar amb una visió tan negativa per part de la societat? És una oportunitat artística, i no alguna cosa que hem d’apartar de nosaltres», assegura Inma García, directora tècnica del festival.

Les obres de teatre i dansa «Moira» del col·lectiu Led Sihouette i «Après moi, le déluge» de Marcos Morau són les grans apostes del festival. El primer, que es representarà a La Nau demà, es tracta d’una producció pròpia de festival que reflexionarà al voltant de la idea del suïcidi a partir d’un dels succesos més impactants de la segona part del s.XX: la mort de Marilyn Monroe. La segona, que es representarà el 18 i 19 de juny al Palau de Les Arts, farà viatjar al passat als assistents, concretament, a la França del s.XVIII.