Lluís Claret se'n va a Boston

El violoncel·lista de la VIU serà professor en un dels quatre millors conservatoris del món

21.05.2016 | 04:15
Lluís Claret, amb el seu violoncel.
Lluís Claret, amb el seu violoncel.

El violoncel·lista i professor del Màster Universitari en Interpretació i Recerca Musical de la Universitat Internacional de València (VIU), Lluís Claret, una de les figures més importants de la música de cambra a Espanya, ha sigut contractat pel Conservatori de Boston, un dels quatre millors del món i el número u en la categoria de violoncel, per a formar part del seu consell docent.

Per a Claret este projecte arriba en el millor moment de la seua carrera pedagògica, en la «edat daurada» d’un professor que a Espanya coincideix amb l’edat de jubilació, per la qual cosa ha aprofitat per a titllar de «burrada» que un professor s’haja de jubilar als 65 anys «que és quan està en l’esplendor de la seua experiència i la seua energia». Als Estats units, segons explica, «no existeix l’obligació de jubilar-se».
Claret va realitzar els seus estudis a França, Itàlia i Estats Units i, durant anys, va ser deixeble d’Enric Casals —germà de Pau Casals—, Maurice Gendron i Radu Aldulescu, dels quals va quedar fortament marcat.

Membre fundador del Trio de Barcelona (1981-1993), ha guanyat importants premis en concursos internacionals (Bologna (1975), Pau Casals (1976) i Mstilav Rostropovitch (1977) i ha actuat en les millors orquestres del món com l’Orquestra Simfònica de Washington, l’Orquestra Nacional de Francis i les Filharmòniques de Moscou i Hongria, entre unes altres.

El violoncel·lista ha recordat que el New England Conservatory de Boston li va cridar fa uns anys per a fer classes, una experiència que li va servir per a obrir-li les portes d’una de les universitats més prestigioses del món on, segons assenyala, hi ha quatre professors «d’un increïble prestigi internacional» com Paul Katz i Laurence Lesser professors «mítics» dels Estats Units, per la qual cosa va mostrar la seua voluntat de «posar el meu granit d’arena, aportar la tradició de l’escola de Casals».

«Estar sempre dubtant»
Per a Claret, l’èxit d’un músic passa per «estar sempre dubtant de si mateix», treballar molt i «ser molt esponja, estar obert a qualsevol influència, no solament dels professors, sinó del que ocorre al voltant, de la gent que coneixem, estimem i odiem». «Tot conta, però, sobretot, els dubtes, quan un dubte, va cercant descobrir noves coses, eixe descobrir és el que et fa seguir cap avant».

Així mateix, per al deixeble d’Enric Casals, el talent és un «arma de doble fil», és alguna cosa que «cal cuidar perquè amb talent solament no es fa res» i pot donar-se el cas que un alumne amb «menys talent, estudie més i tinga millors resultats».

«Perquè el talent puga donar els seus fruits, és importantíssima la formació musical, sense formació i sense intuïció musical no es pot fer res», assenyalat el violoncel·lista, qui creu que «un músic pot llegir tots els tractats i informació sobre composicions i èpoques, però si no té la intuïció de traduir tot en alguna cosa que li arribe al públic, no li serveix de gran cosa», ha afegit.

El repte de traslladar-se a Boston ha condicionat les classes que Claret dóna a Espanya, de manera que s’ha vist abocat a reduir-les, no obstant açò, ha assenyalat que seguirà exercint com a docent en la Universitat Internacional de València perquè «m'agrada com funciona i és completament compatible». Es tracta d’«un projecte molt nou» en el qual «perceps que s’inicia un gran canvi en l’alumne, i la meua labor és trencar hàbits encara que siguen bons, perquè tinguen eixos dubtes i reformatejar la seua forma d’acostar-se a l’instrument i sentir-se més lliures», diu.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine