Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Els valencians

Per a fer-nos conscients que els valencians som alguna cosa més digna que una colla de lladres o una processó de corruptors dels diners públics, en pocs mesos s´han publicat tres llibres d´assaig importants: Valencians sense ADN, de Ferran García-Oliver, Els valencians, des de quan som valencians? de Vicent Baydal i Ser valencians, de Ricard Pérez Casado. Els dos primers, escrits per brillants medievalistes, mostren com s´ha fet, desfet i refet el relat de la història dels valencians, o de la identitat civil del poble valencià des dels seus orígens; el tercer és l´anàlisi d´un economista i polític il·lustrat redactat a partir de idees personals sobre la història valenciana i europea recents.

Tots tres assajos ens mostren i demostren la rellevancia que ha prés la reflexió sobre el que hem segut i som els valencians, en passat i en present, i el que podríem ser si decidirem voler ser valencians més conscients. Tots tres manifesten un pensament enraonat, atractiu, llegidor, i reflecteixen el moment efervescent que estem vivint col·lectivament els valencians, com a poble, des de la nova situació civil on arribàrem políticament fa un any. Una situació que a poc a poc s´està consolidant com la manera honrada i positiva de fer un país «a la valenciana». Què som els valencians? Una societat civil que té confós però present el passat i alhora manté viva l´esperança de construir un futur de país fonamentat en uns orígens compartits històricament, amb un compromís socialment just de present i culturalment capaç de bastir un projecte sòlid i democràtic.

Una via transitable per a saber d´on venim, on som, qui som i cap a on volem anar, ens la mostren aquests tres llibres valencianistes, amb visions divergents, però també convergents, o complementàries. Perquè és des de la clara consciència del que els valencians hem segut al llarg de la història, que podem imaginar cap a on cal anar si volem ser un poble amb futur. El present és la conseqüència de l´acció d´un passat -de la memòria que en guardem-, que guanya sentit si té voluntat de futur. Gràcies a llibres com aquests, els valencians podem entendre millor d´on venim i perquè som com som. Ara caldria que la societat -els polítics i la ciutadania-, fórem entre tots capaços de projectar l´esperança que uns altres no han volgut tindre: la de bastir un projecte de país valencià atractiu des de la seua història cultural, des de la seua capacitat d´entendre la vida.

Compartir el artículo

stats