Penev torna per a marcar un gol al Micalet. Es l´obra de teatre que porta el nom del mític jugador del València i que es torna a representar a València des demà fins al diumenge, en quatre úniques funcions. Una altra oportunitat per veure este muntatge escrit per Xavo Giménez i protagonitzat per ell mateix junt amb l'actor Carles Sanjaime i que va ser finalista com a espectacle revelació al Premis Max d'enguany.

Penev és una obra sobre persones de segona mà, usades, cansades. Sobre ànimes de dol. En Penev es parla del passat somniat, d'un guateque, dels Spotniks, de Fraçoise Hardy, d´una vorera traïdora, de Penev, d´Arias i de Belodedici. També es parla de futbol i de teatre.

Carles Sanjaime i Xavo Giménez són Antonio i Javier per dedicar-li un serè crit a la afició i un nou alé a l´angoixada platea. «Una obra de futbol per als que odien el teatre i una obra de teatre per als que odien el futbol», així és com ho defineix l'autor del muntatge, Xavo Giménez.

A l´inici de l´obra, un dependent d´una botiga d´articles de segona mà i un extreballador de Canal 9 barregen croms de l´alineació del València CF. Entre un ambient social d´éssers anònims i un partit en el qual «un gol en la porteria contrària pot fer-nos sentir algú, Penev construeix una trama, omple de tendresa, humor àcid, malenconia i sàtira».

Partit trampa

L´espectacle naix de la desídia i l´esperança frustrada. Penev parla del gol anul·lat i del partit trampa. Lubo Penev va ser un jugador del València dels anys noranta, que va calar molt entre els valencianistes, i que també va recalar a les files de l'Atlètic de Madrid. Aquell búlgar que feia mossegar la pols als defenses centrals i va fer somiar a la graderia -«Lubo, Lubo»- amb que algun dia arribaria una extraviada i justa recompensa. Mai va arribar. Mai

L´obra que es ja pogué vore l´any passat a la Sala Russafa, ara, després del seu èxit de gira a llocs com la Sala Cuarta Pared de Madrid, la Sala Becket de Barcelona o el Teatre Echegaray de Málaga, arriba a València avalat per la crítica, el públic, el Premi al millor espectacle en la Feria Internacional de Huesca i el Premi del Jurat Festival Escènia 2015.