Els curts sobre identitat sexual De vuelta, de Gabriel Dorado, i I Feel Lost (Em sent perdut), de Juan Manuel Aragón, han guanyat la primera edició del Certamen de Curtmetratges per la Diversitat, organitzat per l'Àrea de Joventut, Esports i Igualtat de la Diputació de València.

De vuelta explica la història de dos amics que reviuen conflictes i problemes de la seua adolescència, en una època en la qual van reprimir sentiments relacionats amb la seua sexualitat mentre que I feel lost se centra en com Javier, el seu protagonista, descobreix la seua identitat mogut per impulsos que li ajuden a conèixer-se a si mateix.

A més dels dos guanyadors, el curtmetratge documental sobre el matrimoni entre persones del mateix sexe L'entrevista, de Sara Gozalo, ha rebut una menció d´honor com «un curtmetratge d´especial interès per a este col·lectiu», segons la corporació provincial.

La cerimònia que ha donat a conèixer als guanyadors va tindre lloc en el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) on, a més de lliurar el premi de 1.000 euros a cadascun dels autors, es va presentat el DVD col·lectiu i es van projectar els curtmetratges premiats.

En este primer certamen, que ha nascut amb l'objectiu de «contribuir a la defensa dels valors de la diversitat i igualtat sexual i de gènere», han participat autors de diversos països com Espanya, França, Itàlia, Bèlgica, Estats Units, Brasil, Perú, Argentina, Equador i Uganda.

Foment de respecte sexual

Al concurs s'han presentat un total de 57 treballs, dels quals dos han sigut d´animació, 46 de ficció i nou documentals, que havien de versar sobre la prevenció i sensibilització de qualsevol tipus de discriminació per motius d´orientació sexual o identitat de gènere, així com el foment del respecte a la diversitat de l'orientació sexual.

Este projecte, dirigit per l´Associació per la Coeducació, sorgeix arran de la necessitat de tractar l´homofòbia i la transfobia, en constatar la falta d¡eines per a sensibilitzar a la societat sobre el respecte a la diversitat, segons els organitzadors.

En este sentit, els responsables del certamen van pensar que l´audiovisual era un mitjà idoni per a fer-ho, i van plantejar la possibilitat de realitzar un concurs.

El jurat ha estat format per la diputada d'Igualtat, Isabel García; la directora del certamen i presidenta de l´Associació per la Coeducació, Paqui Méndez; la representant del col·lectiu Lambda Patricia Escortell i el coordinador de l'Aula de Cinema de la Universitat de València, Pablo Hernández.