28 de mayo de 2016
28.05.2016

El diccionari assalta el futur

L'acadèmia llança la nova versió digital del dnv i el portal terminològic valencià - L´actualització en paper es presentarà a l´últim trimestre de l´any

28.05.2016 | 04:15
Doménech, Ferrer i Alemany, durant la presentació.

«No deixa de ser curiós que ens disposem a presentar la nova versió digital del Diccionari Normatiu Valencià (DNV) quan encara no s´ha fet una presentació formal de l´obra en si ni de la seua primera versió digital», deia ahir l´acadèmic Rafael Alemany, durant la presentació de dos de les eines amb que l´AVl pretén superar noves fronteres: tant de proximitat amb els usuaris com en l'assumpció de nous termes.

Per al primer objectiu es llança l'actualització de la versió web del DNV; per a la segona ix a la llum el Portal Terminològic Valencià, una plataforma que arreplega 17.000 entrades entre vocables científics que desbordarien a un diccionari general i neologismes que, malgrat ser d'ús comú, encara han de romandre un temps extramurs abans d'entrar a formar part d'un diccionari. En la presentació, junt al president Ramon Ferrer i els acadèmics Josep Lluís Doménech i Josep Lacreu, Alemany tirava d'ironia per a fer memòria: «El DNV es va aprovar pel Ple de l´AVL a 2014. El Consell de la Generalitat d´aquell moment i alguns membres conspicus del partit que li donava suport posaren el crit en el cel quan s´assabentaren que, en el flamant diccionari elaborat per l´AVL, les accepcions lingüístiques dels termes ´valencià´ i ´català´ descrivien una mateixa realitat conceptual».

Allò va paralitzar fins avui la presentació del diccionari en paper, però no va evitar que es presentara la seua versió digital. Des d´aleshores, el diccionari ha sumat quasi nou milions de visites i «el mèrit d´un interés tal per l´obra no s´ha d´atribuir només a l´actuació de les màximes autoritats valencianes en aquells dies atziacs, sinó a l´innegable morbo que suscitava en tutti quanti „antiunitaristes, unitaristes i tercerviistes„ verificar per se l´extensió i els límits de la presència de mots sense tradició normativa fins al moment que s´hi incorporaven», afegia sorneguer Alemany. En qualsevol cas, el DNV ha sumat adeptes fins el dia de hui, quan pren forma la seua evolució digital i li naix una nova extremitat.
El Portal Terminològic. L´objetiu és incorporar «aquells vocables o expressions que, atesa la seua gran especialització tècnica o científica, no són propis d´un diccionari general, i també aquelles veus que encara no estan suficientment consolidades en l´ús i que, per això, reclamen un procés d´estudi més pausat abans d´introduir-se en el Diccionari normatiu valencià», explicava l´acadèmic Doménech.

D´aquesta manera, Porterval (acrònim utilitzat per a la nova eina) complementarà al diccionari. De fet, quan un usuari busque un terme en el DNV, una pestanya li permetrà accedir a les seues múltiples accepcions més enllà de les normatives. També afegirà traduccions al castellà, anglès i francès d'eixos vocables i acceptarà recerques de termes estrangers comunament usats „cas de coach, per exemple, apuntava Lacreu„ exposant la seua traducció al valencià.

Actualització del DNV. En estos dos anys des que es va publicar a la xarxa el diccionari normatiu, els acadèmics apunten que s'han rebut 2.500 suggeriments externs, del quals han prosperat més d'un miler. Les noves funcionalitats d'esta nova versió pretenen fer més fàcil la tasca d'els qui busquen una paraula, així com afavorir la interacció amb els propis usuaris.

Les novetats en aquest sentit són diverses: des de la possibilitat de trobar locucions en el cercador del diccionari, així com la presentació de totes les modificacions semàntiques que ha patit un terme concret. A més, el diccionari permetrà, a partir d'ara, compartir amb un simple click qualsevol terme en les xarxes socials.

En definitiva, l´eina ques presentava ahir al Monestir de Sant Miquel dels Reis pretén ser una plataforma per a posar «a l'usuari (del Valencià) a l'altura d'un parlant d'anglès o d'alemany», perquè «situa a la llengua entre les més importants», afirmava el president de l´AVL.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine