Ontinyent viurà el divendres l´acte central de «l´any Gomis» que impulsa l´Ajuntament per commemorar el 225 aniversari del músic ontinyentí. L´exposició «Les ciutats del músic», que s´inaugurarà a la Casa de Cultura, farà un recorregut pels escenaris vitals del considerat com a músic valencià més important del romanticisme a les ciutats d´Ontinyent, València, Madrid, París i Londres del SXIX, amb continguts molt diversos.

L´alcalde d´Ontinyent, Jorge Rodríguez, va presentar la mostra acompanyat per la regidora coordinadora de Política Social, Sanitat i Cultura, Sayo Gandia, i el comissari de l´exposició, Ignasi Gironés, amb paraules d´agraïment «per a totes aquelles persones que s´estan implicant en esta commemoració, que ja vam dir que havia de ser una celebració coral i participada per tota la ciutadania».

L´exposició, organitzada per l´Ajuntament i la Diputació de València, amb la col·laboració de la Fundación Aguas de Valencia i la Fundació Universitària Campus Ontinyent, tindrà caràcter itinerant, mostrant-se fins al 31 d´agost a Ontinyent, i posteriorment a les ciutats de València i Madrid. La mostra ocuparà les quatre sales expositives de la Casa de Cultura, on es fa un recorregut pel context que va viure l´autor de l´himne de Riego, primer himne oficial d´Espanya.

Ignasi Gironés va explicar que cada sala de la Casa de Cultura s´ambientarà en una de les ciutats on va viure el músic, on es mostraran llenços, maquetes, litografies, ceràmiques, instruments musicals de l´època i documents originals vinculats a Gomis, com ara cartes manuscrites i partitures del músic o documentació vinculada a la seua persona.

Amb òpera

A més a més es projectarà un audiovisual amb imatges d´una de les òperes de l´autor que es va posar en escena fa uns anys a Madrid. El també president de l´Associació La Nostra Terra va agrair la confiança de l´Ajuntament i vaincidir en el plantejament eminentment didàctic de tota l´exposició.

Jorge Rodríguez va afegir que «quan la comissió organitzadora dels actes es va posar en marxa, havien dues preguntes claus a les que haviem de donar resposta: qui era Gomis, i quin era el seu treball. Als primers mesos de l´any i fins a esta exposició hem donat resposta a la primera amb diverses activitats, i a partir d´ara tractarem de respondre a la segona, de manera que als propers mesos intensificarem la part musical deste any d´activitats dedicades a difondre la memòria de Josep Melcior Gomis, el nostre artista més universal».