La mostra «Sorolla. Apunts en l´arena», organitzada pel Museu Sorolla de Madrid, l´Obra Social «la Caixa» i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, ha rebut un total de 41.864 visitants en el Centre del Carme.

Constituïda per 123 obres, entre dibuixos, olis i notes de color l´exposició abordava un aspecte poc conegut en la producció del pintor valencià: els dibuixos que realitzava a l´aire lliure com a exercici artístic despreocupat, i que sovint acabaven inspirant les seues pintures.

L´exposició, que tancava les seues portes diumenge passat després de quatre mesos, ha sigut una de les més visitades en els últims anys en el centre cultural. Inaugurada el passat 2 de febrer la mostra ha tingut molt bona acollida i ha registrat escaig de més de 2.000 visitants en algunes setmanes com la setmana fallera o amb motiu del Dia Internacional dels Museus: del 17 al 22 de maig més de 4.000 persones van disfrutar de la mostra gràcies a les activitats que es van realitzar entorn d´esta efemèride.

L´èxit de la mostra revela l´interés del públic per conéixer la faceta de Sorolla com a dibuixant així com les seues tècniques i procediments de treball. Es tracta de l´exposició més completa dedicada mai a este aspecte de l´obra de l´artista, gràcies a la selecció duta a terme a partir de la col·lecció de més de 5.000 dibuixos que conserva el Museu Sorolla.

A més, amb motiu de l´exposició, Centre del Carme va acollir distintes accions paral·leles per a aproximar l´obra de Sorolla al visitant. Es van oferir visites guiades o els Café-Tertúlia amb Sorolla a què van assistir 2.921 persones o el curs «La paleta de colors de Winsor & Newton», un curs de pintura a l´oli dedicat a la tècnica de la pintura de paisatges i centrat en la paleta de colors Winsor & Newton que utilitzava Joaquín Sorolla. Un total de 51 persones van participar en este curs que va deixar una llarga llista d´espera.

Clausurada la mostra en el Centre del Carme de València l´exposició continua el seu itinerari per altres ciutats espanyoles de la mà de l´Obra Social «la Caixa» i el Museu Sorolla.

«Sorolla, apunts en l´arena»

La mostra contraposa dibuixos i notes de color amb alguns dels olis més coneguts del pintor valencià, i d´esta manera permet una aproximació diferent de la seua pintura. Així, es descobrixen aspectes nous en les seues grans obres i es seguixen els passos que donava des de les primeres línies o impressions fins als detalls finals dels quadros.

El seu dibuix complementa la seua pintura, com ho fan les conegudes «notes de color» a l´oli. L´exposició evidencia també, donada la rellevància que el mar i la platja van tindre en la pintura i en la pròpia vida de Joaquín Sorolla, que qualsevol aproximació a la seua producció ha de partir dels nombrosos dibuixos consagrats al dit entorn.