03 de junio de 2016
03.06.2016

Cants de batre a la Festa del Riurau

La I Mostra se celebrarà a Jesús Pobre i el cantador Josep Aparici «Apa» i el músic Manolo Miralles impartiran un taller

03.06.2016 | 04:15
Cants de batre a la Festa del Riurau

El cants de batre de sempre, aquells que els llauradors han cantat tota la vida a les eres i en els últims anys han popularitzat i dignificat figures de la talla de Pep Gimeno Botifarra, Carles Dénia o Miquel Gil, al costat de cants de batre nous, fidels al format i a l'estil d'aquestes composicions tan arrelades a la nostra cultura, però amb lletres renovades, incisives i inspirades en la realitat que ens envolta.
La I Mostra de Cants de Batre, una aposta valenta i arriscada per engrandir aquesta tradició musical posant-la al dia i obrint-la a la creativitat i la participació ciutadana, és la gran novetat del programa amb què el Mercat del Riurau celebrarà, el pròxim 10 de juliol, el seu tercer aniversari.
Es compleixen tres anys del naixement d'aquest mercat d'agricultors, productors i artesans que ha capgirat la vida de Jesús Pobre; un projecte impulsat per un grup de veïns, autogestionat i autofinançat, i que ha rebut recentment el recolzament del govern valencià, per a qui representa un model a seguir d'economia sostenible, col·laborativa i basada en el bé comú.

«Després de dos anys celebrant la Festa del Batre, provant amb diferents formats i donant entrada a músiques i estils diversos, enguany hem volgut centrar-nos estrictament en els cants de batre», explica el president de l'Associació del Mercat, Andreu Costa. «Hem volgut simplificar i tornar al sentit original de la proposta, pensada sobretot com un homentage als nostres majors, als llauradors que treballaven de valent en els camps i les eres».
El cant de batre serà així el gran protagonista de la festa d'aniversari d'enguany del Mercat del Riurau. La celebració constarà de tres blocs d'una hora de durada aproximada cadascun: la batuda a l'era „enguany separada de l'escenari„, la mostra-concurs i el concert de Soca en Arrel, que tancarà el dia.
«Tenim especial interés en donar visibilitat als grups de la comarca, d'ahí l'elecció d'esta formació, un grup emergent i amb molt de futur al panorama folk. De segur que vos sorprendrà», apunta el coordinador de la festa i ex-president del Mercat, Carles Hostalet.

Versos nous
Qualsevol persona pot participar en la I Mostra de Cants de Batre del Mercat del Riurau. Pot fer-ho reescrivint la lletra d'un cant de batre antic, posant-li música „amb un màxim de tres instruments„ o creant una peca totalment nova, en contingut i melodia.

Es poden presentar fins a cinc propostes, de les quals se'n triaran un màxim de tres. Les sel·leccionades podran ser interpretades dalt de l'escenari pels mateixos autors o per cantadors convidats. Els cants s'agrupen en tres categories: Batres Coents, Batres Nostres i Batres Musicats.

«Volem fer una batuda metafòrica a tot allò que ho mereisca: polítics corruptes, lleis injustes, abusos de poder, problemàtiques socials. Dins d'aquesta categoria estarien els Batres Coents. També volem cantar allò que, com a valencians, ens agrada i ens desagrada de la nostra manera de ser. Eixos serien els Batres Nostres, batres en clau valenciana. I per últim, tot i que els batres es cantaven a pèl, nosaltres hem volgut anar més lluny i donem també la possibilitat de musicar-los», senyala Hostalet.

Tallers musicats
Per tal de motivar els cantadors novençans i tots aquells i aquelles que s'animen a participar „el termini per a inscriure's acaba el mateix dia 10, a peu d'escenari„, el músic i fundador del grup Al Tall Manolo Miralles, i el cantador de Benaguasil Josep Aparici «Apa» impartiran junts un taller gratuït el dia 9 de juliol a Jesús Pobre. Es treballarà amb la veu i els acompanyaments instrumentals al batre (percussió, instruments melòdics i harmònics).

«El batres no tenen una mètrica ni un ritme concret, però com a refèrencia, a l'hora d'escriure'ls, cal composar versos de set sil·labes, agrupats en estrofes de quatre versos i amb un màxim de quatre o cinc estrofes», indica el conegut cantador valencià, que serà l'encarregat de cantar les peces que no vulguen ser interpretades pels participants.

Es concediran tres premis, un per cada categoria, consistents en una forca, un ramellet d'espigues de blat i una barxa amb productes del Mercat del Riurau.

La I Mostra de Cants de Batre és un dels plats més atractius i suggerents del menú de la tercera Festa del Batre, però no és l'únic. La vetlada començara cap a les 7 i mitja de la vesprada a l'era, amb l'entrada dels carros amb les garbes de blat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine