Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Emmarcats

Click, click, click. Quant té a vore amb clicar! Al voltant hi ha tants botons per estrényer que acabaríem abans si pensàrem quin és el que no tenim a la col·lecció de polsadors. El botó de la televisió, el de l´ordinador, el del microones o el del mòbil són exemples materials; i el botó de «m´agrada», el de «compartir» o el de «comentar», són vitals per als tràfecs que du el nostre avatar internauta. Però, malauradament, per a algunes qüestions importants de la vida no hi ha interruptor que valga. No podem apagar els sentiments quan necessitem desentendre´ns de tot, però sí que podem encendre un llum de serenitat per no perdre els papers si ens quedem a fosques.

No tindre una clau per a posar en marxa o detindre les emocions quan ens vinga de gust té el seu punt. Almenys, és un recordatori de que no som màquines, i açò és més una sort -que cal cuidar en l´era global- que una desgràcia. No obstant, els aparells són conductors experimentats que ens fan viatjar en molts sentits, fent-nos travessar per milers de vies mentres acabem sobrecarregats i exposats a un risc molt elevat d´infoxicació, podent desembocar en malaltia digital o, el que és el mateix, intoxicació (des)informativa. Un d´eixos bots a la web entre diverses notes d´actualitat m´acostà a la nova publicitat de la roba interior de Calvin Klein. Tan provocativa com instintivament bàsica, la campanya Erotica -protagonitzada per Kendall Jenner, Justin Bieber i altres models- consta d´unes imatges gens subtils, instigadores d´un multitudinari debat moral sobre l´efecte real d´este cridaner -i prou deshumanitzador- tipus de propaganda.

De manera més o menys invasiva, la publicitat en general incita, manipula, limita... o inspira. Es pot mesurar el nivell cultural d´una societat segons el tractament de les seues divulgacions, i si la cultura i els anuncis van de la mà és més beneficiós per a tots que si estan renyits. De fet, la crisi del sector està produint alguns canvis en el tractament dels reclams i la forma d´arribar al públic. Com que «no comunica el que millor parla, si no el que millor escolta», s´està estenent el concepte de branded content, que tracta d´entendre els valors i necessitats més profundes del consumidor i amb això generar continguts que el connecten amb una marca.

Si més no, els sentiments que voldríem emmarcar en una foto són els que marquen veritablement la diferència. Està bé que per una vegada la vida influïsca en la publicitat i no tant al contrari. Potser així alguna cosa dins ens faça també click.

Compartir el artículo

stats