La Filmoteca presenta des d´hui una selecció de les millors pel·lícules estrenades l´any passat a partir de les llistes anuals realitzades per revistes especialitzades com Cahiers du Cinéma, Sight and Sound, Caimán Cuadernos de Cine o Cartelera Turia.

Algunes de les pel·lícules presents en estes classificacions no estan incloses en el cicle perquè ja han sigut projectades per la Filmoteca recentment com en el cas de Timbuktú, National Gallery, Birdman o Jauja.

El cicle s´inicia esta vesprada, a les 20.30 hores, a la sala Berlanga, amb les projecció de la pel·lícula alemanya Phoenix de Christian Petzold, una reflexió sobre la culpa i les seqüeles del nazisme durant la postguerra a Alemanya a través de la història d´una cantant que se sotmet a una operació de cirurgia estètica per a reconstruir el seu rostre desfigurat després del seu pas pels camps de concentració.

Fins al 10 de juliol, el cicle consta de deu pel·lícules. Un «top ten» on figuren diverses produccions nord-americanes com El puente de los espías un thriller d´espionatge ambientat en la Guerra Freda i dirigit per Steven Spielberg; Puro Vicio de Paul Thomas Anderson, que és la complexa adaptació de la novel·la homònima de Thomas Pynchon; El año más violento un fosc thriller de J.C Chandor ambientat a Nova York en els anys vuitanta; i Mad Max: Furia en la carretera de George Miller, que és una coproducció amb Austràlia, protagonitzada per Charlize Theron, en la qual es recupera la coneguda saga postapocalítica de Mad Max.

Obres europees

A més de l´alemanya Phoenix, el cinema europeu està representat per Viaje a Sils Maria un drama introspectiu protagonitzat per Juliette Binoche i Kristen Stewart i dirigit pel francès Olivier Assayas; i Leviatán del rus Andreu Zvyagintsev, que és un contundent retrat de la corrupció de la classe política russa amb la connivència del poder religiós.

De Xile procedeix El club, dirigida per Pablo Larraín que se submergeix en les zones fosques de l´Església Catòlica amb una història d´encobriment de cures pederastes.

La selecció de deu pel·lícules amb el millor cinema de 2015 es tanca amb dues produccions asiàtiques: Taxi Teheran de Jafar Panahi, un retrat de la societat iraniana a través de la vida en un taxi; i The Assassin del taiwanès Hou Hsiao Hen, una relectura intimista del gènere de l´arts marcials, que és una de les pel·lícules millor qualificades de 2015 per la crítica cinematogràfica especialitzada.