La Comunitat Valenciana «té les bases per avançar cap a una major normalització lingüística». Des de la Plataforma de la Llengua ho tenen clar i, a més, són optimistes. Ahir presentaren a València el cinqué InformeCAT que analitza, mitjançant cinquanta punts, la situació del valencià a la Comunitat Valenciana i les altres àrees d´influència de la llengua. Segons les dades amb les que treballen (de padrons i diverses enquestes sociolingüístiques), el 88 % dels valencians (4,4 milions) entenen el valencià, i el 51,1 % (2,5 milions), el parlen.

Dels 50 punts de diferents àmbits que destaca l´informe, segons Manuel Carceller, delegat de la Plataforma per la Llengua a la Comunitat Valenciana, que presentà les dades junt a Francesc Marco, membre de l´executiva de l´entitat, el valencià troba «límits i fronteres en la política del PP» i «dificultats per avançar on intervé l´Estat». «On l´Estat no intervé o és menor, el valencià avança, tira endavant», assegurà Carceller. Així, van posar alguns exemples que recull l´estudi, i que mostren esta afirmació. Mentre la llengua s´estudia a 161 universitats internacionals del món i els sis sistemes operatius més utilitzats als ordinadors i telèfons mòbils tenen opció en valencià (Windows, Mac i Linux, Windows Phone, iOS i ); 1.155 graduats en Dret faran proves d´accés a l´advocacia a Barcelona i València sense poder fer-ho en valencià.

Carceller i Marco també van apuntar que Espanya «no reconeix la validesa de cooficialitat com diu la Constitució». A més, garantitzen que també s´incompleix la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries que, entre altres coses, reconeix la reciprocitat de senyal dels mitjans audiovisuals entre territoris amb la mateixa llengua, o molt semblant. Per això, i continuant amb la tasca feta per Acció Cultural del País Valencià, la plataforma ha iniciat una campanya a favor de la reciprocitat de TV, en la que espera aconseguir 30.000 adhesions, que presentarà a la Comissió de la Unió Europea i al Comissionat dels Drets Humans del Consell Europeu. A més, ambdós recordaren que Espanya ha rebut sis advertiments del Consell d´Europa per incomplir este document europeu que ha ratificat, i van matisar que la Comissió Europea «no és cap partit d´esquerres; és un organisme europeu no polititzat» i que els avisos els van emetre tècnics. En l´àmbit comunicatiu també destaquen la possible tornada d´ RTVV com a notícia positiva i inclouen Levante TV en la llista de mitjans que haurien de vore´s en tots els territoris.

Carceller destacà que si augmenta el consum de productes en valencià, també creixerà l´ocupació, perquè la llengua «és un factor per a crear llocs de treball».

L´informeCAT també critica que algunes empreses, com les automovilístiques, donen la possibilitat de consultar les seues webs en diversos idiomes, però no en valencià.

L´entitat també treballa en una guia per a difondre el valencià entre les persones d´origen immigrant. «El valencià ha de ser també llengua comú en la nostre societat diversa», digué Carceller.