Recuperar a Isabel de Villena es convertirà en una tasca central durant este any per a l´Acadèmia Valenciana de la Llengua. Amb eixe objectiu, la Universitat de València i l´AVL inauguraren, en la sala Duc de Calàbria del Centre Cultural La Nau, l´exposició general dedicada a l´escriptora de l´Any 2016, amb el suggestiu títol Isabel de Villena (1430-1490), la primera escriptora en valencià.

L´exposició situa el focus en la importància de la dona a través de la literatura religiosa i de la seua obra la Vita Christi, i reivindica el paper femení en l´Edat Mitjana. L´obra de sor Isabel de Villena recobra importància i posa en valor la seua personalitat i influència en l´època. El professor i acadèmic Albert Hauf, coordinador de la mostra, ressaltava el valor documental i literari de l´exposició sobre Ia religiosa i la connexió amb altres autors coetanis, gràcies als fons conservats per la Biblioteca de la Universitat de València, considerats com a únics i autèntics tresors de la literatura del segle d´or valencià.

Amb la inauguració d´esta exposició, l´AVL inicia una sèrie d´actes per a reivindicar la figura ­d´Isabel de Villena, escriptora i religiosa de l´orde de les Clarisses. Per primera vegada, la institució normativa ha elegit una dona per a recuperar i distingir la seua obra literària clàssica, amb exposicions, conferències, jornades i publicacions, en un compendi d´activitats que pretenen retornar als valencians una de les seues veus literàries imprescindibles.

Si bé la seua infantesa va transcórrer en la cort de Maria de Castella, Isabel de Villena, filla d´Enric de Villena, poeta i prosista de la noblesa, va professar els hàbits en el convent de la Santíssima Trinitat de les Clarisses de València l´any 1445. Setze anys després, seria anomenada abadessa, responsabilitat que no deixaria fins al seu traspàs.