Una de les obres més esperades del festival escènic Tercera Setmana va emocionar ahir al públic amb la seua ferotge crítica a la situació de milers de refugiats que intenten traspassar les nostres fronteres fugint de la guerra.

Nafrat: el viatge de la vergonya fou representada ahir al Cementeri Municipal del Grau de València davant d´alguns veïns i autoritats que es varen apropar, com l´alcalde de València, Joan Ribó, la diputada del Congrés per Podemos, Rosana Pastor, i la ex ministra de Cultura, Carmen Alborch.

Els castellonencs Manuel Ortí, Jordi Collado i Jordi Magnieto són els creadors d´esta obra que busca menejar consciències, més enllà de «caure en el relat llastimós», tal i com asseguraren durant la presentació de l´obra. Estos artistes es varen inspirar en en un dels succesos més durs del passat any, quan es va descobrir un camió entre Austria i Hongria amb uns 70 refugiats morts per asfíxia quan intentaven traspassar la frontera amb l´ajuda d´un intermediari. Tal i com asseguraren els de la companyia Nafrat Collectif, «nafrat» és una paraula que es troba a una gran quantitat de llengues amb significats similars, com a l´indi, que significa «odi», o a Orient Mitjà que significa «menyspreu». «Nafrat» també s´utilitza per a denominar als refugiats que actuen com a intermediàris entre les màfies que s´encarreguen de aconseguir el transport per a aplegar a Europa i les famílies que paguen una alta quota per a viatjar per a fugir de la guerra.