El cor valencià de música antiga Amystis presentarà demà en la seu de CulturArts en la Plaça Viriato de València, el seu nou CD «O Pretiosum Music for the Blessed Sacrament», en el qual arreplega obres de Juan Bautista Comes procedents dels arxius de la Catedral de València i del col·legi del Corpus Christi.

Es tracta del segon treball discogràfic d'esta jove formació que dirigeix José Duce i després del cedé dedicat en 2012 a un altre compositor valencià, Juan Cabanilles. En esta ocasió, la discogràfica Brilliant Classics ha tornat a confiar en el treball d'este cor.

La idea del projecte va ser del propi director del cor, qui ha estat molt vinculat durant tota la seua vida a la figura d'este mestre valencià, començant per la seua pertinença a la Coral Infantil Juan Bautista Comes quan era solament un xiquet. No obstant açò, el moment més decisiu d'esta aproximació a Comes va ser el seu ingrés en la Coral Catedralicia de València, a partir del qual el contacte amb l'obra del compositor valencià es va intensificar, en part gràcies a la labor de recerca de José Climent.

Abans fins i tot de finalitzar l'àlbum dedicat a Cabanilles, Duce va començar a treballar en la transcripció de les obres de Juan Bautista Comes, qui, segons el director «és per a la música valenciana el seu vaixell almirall, és dels compositors espanyols de l'època que més obres en romanç es conserven i a més va arribar a ser dels més destacats del primer Barroc espanyol i molts li atribueixen la fixació de l'estructura de la nadala del segle XVII».

En la selecció de nadales que Amystis, Comes mostra un gran domini del contrapunt imitatiu així com de la relació música-text en busca de la sorpresa i dels efectes dramàtics, la introducció de la policoralitat en el seu sentit més teatral conferint-li a aquesta música un caràcter grandiós i monumental.

La peculiaritat d'estar escrits en llengua romanç va fer de la nadala un gènere molt popular que facilitava la intel·ligibilitat de la litúrgia. La forma més habitual que Comes usa en estes composicions és la d'una tonada introductòria en la qual es presenta alhora un tema literari i musical.