«L'ofici de 'cantaor':/passar gana i tindre set./Apague el mòbil, senyora,/i destape'm el vinet». L'estrofa de la «Jota de Xàtiva» de Pep Gimeno 'Botifarra' podria considerar-se part de l'himne del Botànic, i encara que l'artista sols defensa l'art de cantar, la seua música i lletra s'ha convertit en un fenomen popular, insòlit en unes terres on la transversalitat sempre acaba en zig-zag i la incidència social en enveja dissimulada.

Pep Gimeno 'Botifarra', el cant de la terra és el llibre-disc de Joan Olivares i Josep Vicent Fechina de Bromera, on s'aprofundeix en la personalitat del cantador xativí, la part d'Olivares, i s'analitza a fons la seua producció musical, cosa que fa Josep Vicent Frechina. L'obra conté un CD amb catorze cançons, quatre d'elles peces inèdites enregistrades per a l'ocasió. A més d'unes pàgines fotogràfiques on el Botifarra mostra la seua quotidianitat.

«De l'auelo Botifarra recorde sentir-li dir que tenia una màquina, i eixa màquina era una bicicleta amb un gran selló enganxat en la part de darrere. Em deia: te'n véns amb mi? Em carregava i se m'enduia a la garita de Xima, al costat de l'Alcanyís». És només un xicotet passatge de la conversa en cadira de boga entre Joan Olivares i el Botifarra. Un diàleg amb trellat. Tot i que Olivares va nàixer a l'altra part del port de l'Olleria, a Otos, la complicitat entre els dos traspassa les pàgines del llibre. Potser per l'afició comuna als plaers dels sentits.

Olivares, un especialista en rellotges de sols i matemàtiques, és autor de novel·les com Dies de verema, Premi de Literatura Eròtica de La Vall d'Albaida.

«Una anàlisi detinguda de les raons d'aquest fenomen ens portaria a diferenciar els factors interns i els externs. Els primers, estem intentant exposar-los des del principi del treball i el periodista Paco Cerdà, bon coneixedor de Botifarra, els resumia en un decàleg que recollia al diari Levante-EMV (26 de novembre de 2011)», escriu Josep Vicent Frechina, un solvent crític musical especialitzat en la cultura popular i autor de La cançó en valencià, i que sosté que el cant del xativí renaix de les cendres.

Botifarra, a més, serà el protagonista de la celebració dels 30 anys de Bromera el pròxim 29 de juny, al Teatre Principal de València. Un acte concebut com un concert solidari en què es farà un repàs a la trajectòria del cantador i de l'editorial. La recaptació anirà íntegrament destinada a Metges Sense Fronteres.