El director espanyol Cesc Gay confessa que cerca analitzar amb les seues pel·lícules la incapacitat dels homes a l´hora de compartir els seus sentiments, «un tremend llast» que diu afrontar amb humor.

«Han canviat les dones, ha canviat tothom i nosaltres encara seguim instal·lats en eixe univers de pistoles i cowboys, d´eixa cosa masclista de no plorar, no mostrar feblesa, no creure´ns vulnerables i defensar-nos amb orgull i fredor quan alguna cosa ens dol», va dir a París.

Per a ell, formar part d´eixe paradigma significa un «tremend llast», que intenta portar a les seues pel·lícules amb una dosi d´humor perquè «els homes es vegen en eixe reflex que és el cinema i reflexionen sobre el patètic que resulta».

Així succeeix en «Truman», la seua cinta més recent, en la qual Julián (Ricardo Darín) s´enfronta a la imminència de la seua mort en companyia del seu amic Tomás (Javier Cámera), i que s´estrena a França en dues setmanes.

«´Truman´ és com l´agulla que cus el relat i ajuda al públic a relaxar-se enmig del drama», afegeix Gay, qui ara com ara ha deixat a un costat el cinema i es dedica a «una sèrie de televisió, que és el futur, cree. És un ´thriller´ romàntic amb humor. Alguna cosa molt Hitchcock, a qui adore».

El costat «ridícul»

De totes maneres, el director apunta que no deixarà d´explorar i desenvolupar eixe costat «ridícul» de la masculinitat i que s´acontentaria amb què les seues pel·lícules aconseguisquen que almenys un dels seus espectadors s´allibere d´aqueix estigma del mascle orgullós.

D´eixa manera, Cámera explica que després d´haver rodat esta pel·lícula espera estar a l´altura si alguna vegada haguera d´enfrontar-se a «una circumstància similar a la que narra», i admet que li n´hi ha prou amb açò.

«Espere poder ser capaç de donar la mà, acompanyar amb una xarrada, amb la tendresa del silenci, d´un llibre de poesia, d´un ´porro´ o una mirada i ser una espècie de Tomás, ja que els homes som molt bèsties a l´hora de relacionar-nos», afirma.

Per a Gay, el component humorístic que hi ha en «Truman» era necessari perquè «els tios som uns tocacollons quan hem d´afrontar una situació emocional forta»; per açò, agrega, «el riure ens serveix com analgèsic per a suportar els moments difícils i baix eixe escut ens permetem una miqueta de tendresa».

París, Cámara i Darín

«Truman» es va estrenar a Espanya el passat 30 d´octubre i podrà veure´s en les sales franceses a partir del 6 de juliol, però ha tingut una preestrena parisenca de mà de l´associació «Espagnolas a París» i del seu festival «Diferent».

Gay, Càmera i Darín van assistir a eixa projecció, que a més va servir també per a rendir un homenatge a la trajectòria cinematogràfica de l´argentí, alguna cosa que el protagonista de «El secreto de sus ojos», va dir rebre «sense meréixer».

L´actriu i ballarina flamenca Laura del Sol, presidenta de l´associació, va subratllar el talent, «senzillesa i humilitat» de Darín i va recordar que una vegada li va sentir dir: «ser actor és descansar de ser un mateix», la qual cosa per la seua infatigable labor ha de significar que «descansa molt» de sí mateix.