24 de junio de 2016
24.06.2016

Pel·lícules que parlen valencià

Més de 70.000 espectadors de cinquanta localitats gaudeixen del cinema d´Escola Valenciana

24.06.2016 | 04:15
Una de les sales que va acollir el cicle «Cinema en valencià».

Un total de cinquanta localitats han programat cinema en valencià d´Escola Valenciana durant els últims deu mesos. «Durant les Trobades hem fet visible que ´Un país d´escoles´ reivindica la necessitat del poble de viure en valencià i, és clar, per a aconseguir-ho, resulta fonamental oferir cinema en la nostra llengua a la ciutadania, així com altres creacions culturals en valencià», va comentar ahir la responsable del projecte ´Cinema en valencià´, Laura Font.

De setembre a juny, l´actual campanya ´Cinema en valencià d´Escola Valenciana´ ha aplegat més de 70.000 teleespectadors. Esta xifra supera en prop de 5.000 persones i 15 poblacions les dades de 2015. «Escola Valenciana ofereix productes de qualitat en valencià gràcies a la creació d´un catàleg atractiu de pel·lícules», manifesta Font, que va afegir.

Tant el «Cinema a l´escola» com el «Cinema en valencià» contribueixen a la normalització del valencià. El primer, se centra en l´àmbit de l´ensenyament i planteja propostes didàctiques per a tractar les possibilitats del llenguatge audiovisual a l´aula. El segon, s´insereix com a proposta cultural als ajuntaments i associacions que treballen per crear un àmbit social propici al desenvolupament de la llengua.

Entre la vintena de títols que Escola Valenciana ha posat a l´abast de la ciutadania, les pel·lícules més demandades han sigut «L´hivern i la primavera al regne d´Escampeta», «Astèrix. La residència dels déus», «Samba» i «Segon origen».

La portaveu d´Escola Valenciana ha expressat la importància de crear un acord entre el Govern valencià, el Govern de Catalunya i el Govern de les Illes amb l´objectiu «d´unir esforços i compartir el material audiovisual» perquè, a més «d´optimitzar els recursos econòmics, acostaria la diversitat lingüística de tots els territoris de parla comuna i donaria una visió àmplia del conjunt de manifestacions culturals que s´hi generen».

La RTVV és «vital»
Escola Valenciana considera «urgent» reobrir la RTVV: «a hores d´ara la graella televisiva i els programes radiofònics que es troben presents en la vida quotidiana de la ciutadania són continguts creats en castellà que no representen la realitat dels valencians i valencianes, cosa que està generant un evident procés de castellanització entre els infants, malgrat trobar-se escolaritzats en el programa òptim, en ensenyament en valencià», diu Laura Font.

En este sentit, la responsable del projecte Cinema en Valencià incidix en què la RTVV «ha de ser íntegrament en valencià i ha de comptar amb continguts de qualitat», cosa que «contribuirà al coneixement del nostre territori i afavorirà la normalització de la nostra llengua, tan devaluada els últims anys per governs que no s´estimaven gens el valencià».

Escola Valenciana ha apostat, un any més, per portar a la gran pantalla un títol atractiu, «Segon origen», amb el qual ha repetit l´èxit d´altres anys i ha omplit de gom a gom les sales de cinema Ocine del centre comercial Aqua de la ciutat de València i les Cineàpolis del centre comercial El Teler d´Ontinyent. «Escola Valenciana projecta cinema en valencià i no cap una agulla en les sales. I açò què vol dir? És clar: la ciutadania vol viure en valencià, vol anar al cinema i poder triar veure pel·lícules en valencià», en paraules de Laura Font.

Esta trobada amb la cultura audiovisual comptà amb la intervenció del director i guionista de la pel·lícula, Carles Porta, que presentà l´adaptació al cinema de la novel·la «Mecanoscrit del segon origen», de Manuel de Pedrolo. L´obra és un referent del gènere de la ciència-ficció que ha sigut traduïda a més de huit llengües.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine