Capella de Ministrers recupera un repertori inèdit del Renaixement espanyol per a reivindicar l'absència de fronteres en un moment en el qual és necessari reaccionar davant la crisi de refugiats.

Capella de Ministrers, grup valencià dedicat des de 1987 a la recuperació, interpretació i difusió del patrimoni musical antic, estarà demà en el 65 Festival Internacional de Música i Dansa de Granada, i diumenge en Serenates al Claustre de la Nau a València amb l´estrena de la interpretació històrica de les Lamentaciones de Morales, un programa que recrea el context històric i interpretatiu d´este repertori en la pràctica musical de la Capella Real de l´Emperador Carlos V, encàrrec del Centre Nacional de Difusió Musical i en col·laboració amb la Universitat de València i CulturArts, a partir de les recerques del musicòleg Manuel del Sol.

Les Lamentacions del profeta Jeremíes és un dels llibres profètics de l´Antic Testament, compost en l´habitual vers de paral·lelisme semàntic comú en la lírica hebrea. Conté cinc triaves o endechas, poemes de lament per la destrucció de Jerusalem després d´haver caigut en mans de Nabucodonosor II en 587 a. C. Estes lamentacions evoquen la destrucció de Judá i l´horror del lloc de la ciutat, atacant els abusos dels forts contra els febles. Un paral·lelisme amb l´horror que es viu en els nostres dies entorn.

Lamentacions simbòliques

La seua inserció en el ritu de la Passio et Mors Christi està relacionada amb l´estret simbolisme jueu-cristià entre la caiguda de Jerusalem, i la passió i mort de Crist.

Les lamentacions de Morales van ser, al costat de les seues misses i magníficats, les obres més difoses del compositor. Este repertori va gaudir d´una fama internacional extraordinària a Europa i Hispanoamèrica durant els contextos litúrgics pre- i postridentints, debut principalment al fet que estes obres van ser compostes per al seu ús en algunes de les capelles més prestigioses del Renaixement.

I és que Cristóbal de Morales va ser un dels compositors mestres del Renaixement musical espanyol. Glòria de la polifonia renaixentista, el sevillà Morales va ser cridat en el seu temps «Luz d'Espanya» en la música. Cantor de la Capella Sixtina a Roma durant deu anys, la seua obra va ser admirada per tots els grans mestres del seu temps i es va difondre per Europa i Hispanoamèrica.

Un dels més antics i versàtils conjunts de música antiga de tota Espanya, Capella de Ministrers, sota la batuta de Carles Magraner, ofereix un dels perfils del compositor menys transitats pels intèrprets.