La Sala Russafa de València estrenarà, en el seu V Festival de Tallers de Teatre Clàssic (1-3 de juliol), una versió actualitzada d´Un enemic del poble de Henrik Ibsen. Fa més de 120 anys, el dramaturg va prendre un símbol de la puresa com l´aigua per a parlar de la deterioració de la societat en aquesta obra mestra que ara recupera la sala valenciana.

Iria Márquez adapta i dirigeix la nova versió d´esta història sobre una xicoteta localitat l´economia de la qual gira al voltant d´un balneari. El conflicte entre el ben comú i l'interés econòmic saltarà quan es descobrisca que les seues aigües estan contaminades i es planteja si caldrà informar els hostes i tancar o mantenir el secret i l´activitat.

Estaments de poder, mitjans de comunicació i vides particulars col·lidesquen en esta trama de total actualitat. «Amb l´ambient electoral que hem estat vivint les últimes setmanes, t´adones que certes coses no han canviat en més d'un segle: l´intent de manipulació del poble, el seu infantilització per part dels polítics, el discurs de la por a perdre cert estatus de benestar», apunta la directora, que ha inclòs nous monòlegs i ha creat alguns personatges per a revitalitzar la peça.

«Quan toques un text com este, sempre cal fer-ho des del màxim respecte. Et documentes molt sobre l´autor, el seu estil i estudies bé la peça. En este cas, he integrat noves trames, que venien a alimentar la història principal, i donar vida a personatges que servien per a reforçar els principals missatges d´esta obra», explica la dramaturga, actriu i directora.

L´objectiu de Márquez era crear un muntatge en el qual els amants d´este text pogueren reconéixer l´original i percebre certs desenvolupaments, que fan avançar una mica més la trama. En eixe sentit, s´ha alimentat la posada en escena amb referències a l´aigua com a element fonamental, utilitzant audiovisuals i certs suports en l´escenografia. A més, s´ha comptat amb la col·laboració del ballarí Toni Aparisi (Premi Max 2016 al Millor Ballarí) per a dissenyar el moviment escènic en algunes parts de la representació.

Tot açò en un muntatge atemporal, amb personatges vestits en blanc i negre, al que acompanya una ambientació musical d´artistes com Spiritualized, Godspeed You Black Emperor, Micah P. Hinson o Quincy Jones.

L´obra està interpretada per Diego Lema, Isabel Sánchez, Pepe March, Vanessa Gradolí, Elena Marquina, Lydia Ramos, Sonia Ramada, Jorge López, Blanca Aparisi, Joan Espinosa i Salvador Muñoz, components d´un taller de formació actoral impartit per Márquez en Sala Russafa durant 8 mesos. «El millor d´estes experiències és la il·lusió i energia amb la qual enfronten el projecte, et retornen una frescor i puresa que està en l'essència del teatre i que és totalment contagiosa», afirma Márquez.