Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Enquestes

L´art „o perícia, que no ciència„ de realitzar enquestes és una activitat altament desenvolupada en els àmbits universitaris on em solc moure: el PDI (Personal Docent i Investigador), el PAS (Personal d'Administració i Serveis) i l´alumnat „almenys fins on jo sé„ ens trobem abocats, periòdicament, a emplenar enquestes i més enquestes que poden avaluar, fins i tot, coses tan curioses com si l´espai on s´imparteix la docència es troba il·luminat convenientment. No si el professor «il·lumina» els seus estudiants amb la seua ciència „això no es pregunta mai„, sinó si la llum que entra per les finestres és l´adequada. A més, una cosa que sembla de gran preocupació per als enquestadors és saber si «tot» està coordinat. Sembla que en aquest punt es troba la clau de volta per entendre el sistema docent: coordinació. Com si tothom no sabés que no hi ha cosa més impossible de coordinar que dos professors universitaris, dos estudiants, un professor i un estudiant o etc. Però, tant se val, són exemples que pretenen il·lustrar el tema.

Les enquestes que ara vull comentar no són, però, les del meu gremi, encara que també. Perquè, al remat, fa la sensació que tothom que contesta aquests qüestionaris tan entretinguts, menteix vilment. O les fa sense cap interés „confesse que és el meu cas„, o, com a molt, tendeix a posar la nota màxima o la mínima, segons el dia, segons l´oratge, segons la llum „potser per això la pregunat sobre la il·luminació?„ o segons ves a saber què. Ara mateix, tothom donava per fet el famosíssim sorpasso i no sé quantes coses més que canviarien, el dia 26 de juny proppassat, després de passar tots per les urnes a votar. I va i ha resultat que no. Que «cap dels prodigis que s´esperava, no s´ha acomplert», com deia el poeta. I que possiblement molts ja sabíem que el canvi de posicions dels votants no és tan automàtic com se suposa de vegades, i que les enquestes „i la segona votació al govern espanyol„ ens les podíem haver estalviat. A no ser que els resultats de les campanyes dels enquestadors estiguessen maquiavèlicament manipulats per aconseguir l´efecte desitjat, que també seria una altra possiblitat. Perquè, si no és aquesta, per favor, deixem d´omplir tants qüestionaris inútils i dediquem-nos a viure amb més tranquil·litat.

Per cert: i ara, o s´arriben a pactes que s´haurien pogut fer ja fa uns mesos „i segurament millor„, o caldrà votar de nou. Propose que no es facen enquestes sobre el tema, vist l´èxit.

Compartir el artículo

stats