Que els llibres no es tanquen a les piscines, que la calor no acabe amb la lectura. Ixos són els objectius que s´han proposat alguns escriptors i il·lustradors gràfics valencians que amb la campanya «Llestiu, llig a l'estiu» s´esforcen per elevar l´índex de lectura a la Comunitat Valenciana, que se situa en un 56 % i en un 2 % pel que fa a la lectura en valencià. Així ho ha afirmat la directora general de Cultura i Patrimoni i també escriptora, Carmen Amoraga, després de la trobada on han acudit escriptors com Alfons Cervera i Vicente Muñoz Puelles i dibuixants com Paco Roca, Sento Llobell o Miguel Calatayud.

La iniciativa, que s'emmarca dins de «Llegim, Llegim, Llegim», el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, pretén que C. Valenciana isca de la cua d'Espanya en quant a lectura de llibres. Amoraga ha destacat que perquè els xiquets s'aficionen a llegir, el millor és que «es llegisca a casa i els pares donen exemple», per la qual cosa l'activitat va destinada a tota la família.

Durant l'esdeveniment, els autors han escrit una frase en un panell per animar a la lectura. Per a Muñoz Puelles, «les persones passen però els llibres que han llegit i escrit permaneixen i els sobreviuen, fins i tot encara que les biblioteques es cremen i es dispersen». Per la seua banda, Alfons Cervera ha deixat escrit que «en els temps estranys que vivim, llegir és un acte necessàriament subversiu». Miguel Calatayud, Paco Roca i Sento han deixat en el panell dibuixos que evoquen la «activitat plaent» de llegir a l'estiu.

A més, la Direcció general de Cultura i Patrimoni ha recopilat els punts de lectura extraordinària que habilitaran 26 municipis valencians. «La cultura estarà a peu de platja o de piscina, així que no hi haurà excusa per no triar un bon llibre este estiu», va afegir Amoraga. En concret, hi haurà bibliopiscines, a Almussafes, Catarroja o Mislata; biblioplatges, a Canet d'En Berenguer, Benidorm, Benicàssim o les de Pinedo, Malva-rosa i Cabanyal a València; i bibliobus, en Gandia.