Els acadèmics Rafael Alemany i Manuel Pérez Saldanya van assistir ahir a l´última sessió plenària de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) com a membres de la institució normativa abans que el dimarts, s´incorporen els nous membres de l´AVL.

Els dos acadèmics es va acomiadar dels companys amb unes breus i emocionades intervencions, en les quals van destacar la labor de la institució per arribar al terme d´esta primera etapa, en la qual s´han fet passos importants per a avançar en la normalitat lingüística de la nostra llengua.

Saldanya es va referir a la seua contribució en l´elaboració del «Dictamen sobre la defensa de la denominació i l´entitat del valencià», com també a la preparació de la Gramàtica normativa valenciana. Igualment va destacar la necessitat d´obrir-se a les institucions normatives de l´àmbit lingüístic.

Per la seua banda, Rafael Alemany va repassar els orígens de l´Acadèmia i la seua participació en el disseny de la institució, un temps que ell va viure en primera persona i que ahir va recordar en el seu comiat. També va voler destacar la seua participació en l´elaboració del Diccionari normatiu valencià.

Els dos van coincidir a qualificar el seu pas per l´AVL com una aventura apassionant i van apel·lar a continuar pel camí del diàleg i el consens en el període que ara s´obri amb l´entrada dels set acadèmics nous, com a conseqüència de la renovació d´un terç dels membres de la institució.

Finalment, Ramon Ferrer, president de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua, que va tancar el torn d´intervencions, va qualificar Rafael Alemany i Manuel Pérez Saldanya com dos persones «cabdals» en esta etapa inicial de la institució, «tant pels profunds coneixements lingüístics que posseeixen com per la permanent voluntat de concòrdia que els ha caracteritzat».