En els recents moments en què el gran teatre del món plorava les víctimes de Niça i s´assistia a la manipulació de les d´Istambul, és possible que ningú establira relació entre tals crueltats extremes i la més recent de les obres de José Monleón: Odissea 2013, una ambaixada artística des de Marsella pels ports de les ciutats germanes de la Mediterrània, amb el projecte Teatre i Democràcia.

Eixa excursió universal de la Festa, era obra de l´Instituto Internacional del Teatro del Mediterráneo, originat en el Festival de Mérida, i creat el 1989 com una fundació autònoma de diàleg cultural, oposat als crims i el terror i fins i tot a les lectures interessades i estúpides de la història del món des de l´antiga Grècia...

És igual: la capacitat d´ignorar i oblidar les idees i les accions d´un autèntic gentleman de la crítica i la imaginació, no té res d´estrany, ja que Monleón és valencià. Concretament, és un dels dramaturgs contemporanis en què s´encreuen, com en una xarxa marinera, el teatre valencià i la cultura d´Europa „al costat d´altres seguidors, com Sanchis Sinis-

terra que tenim a Barcelona,

el Rodolf Sirera que tenim

a València, i massa pocs

altres.

Era: José Monleón Bennàcer va faltar en l´hora en què la crueltat contra Europa responia les seues grans obres.

¿Quines? Vénen al cap per

exemple, la seua darrera aventura dramatúrgica, titulada ¿Quién ha sido?, sobre els crims de l´11 de març del 2003 a Madrid. O el títol del seu penúltim llibre: Humanismo y barbarie.

Però l´escreix a descobrir, a recuperar, a saber „ara i en els anys pròxims, sotmesos a penúries escandaloses en el camp de la cultura i la democràcia„ és l´aventura del coneixement i la plenitud del teatre, la música, el cinema€ i evocar els seus inicis: la versió de l´Antígona o de La bona persona de Sezuán de Bertolt Brecht, l´estranya Rebelión en Asturias d´Albert Camus; l´exquisit Amics i coneguts amb Núria Espert; la popular Antología dramática del Flamenco... Preparem-nos a descobrir la justícia del plaer d´aprendre i compartir eixes i unes altres mil meravelles de José Monleón.