Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Mestres

Els mestres tornaran a setembre a les aules amb la il·lusió per la tasca d´ensenyar renovada un curs més. Cal esperar aquesta il·lusió perquè els ensenyants constitueixen un pilar imprescindible en la tasca d´educar. Alhora, l´educació és un pilar imprescindible en el desenvolupament personal i en el progrés col·lectiu. En conseqüència, la figura de mestre (des de l´Educació Infantil fins la Universitat) és extraordinàriament important.

Val a dir que, relacionada amb l´Agenda per al Desenvolupament Sostenible 2015-2030 signada amb l´impuls de les Nacions Unides, hi ha la Declaració d´Incheon on es reitera que l´educació és un bé públic, un dret humà fonamental, i és essencial per a la pau, la tolerància, el desenvolupament humà i el desenvolupament sostenible. La Declaració parteix d´una concepció humanista de l´educació basada en els drets, la dignitat, la justícia social, la inclusió i la diversitat cultural, lingüística i ètnica. I pretén «garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat amb oportunitats d´aprenentatge durant tota la vida, per a tots els éssers humans». És evident que aspectes tan importants com aquests, no arriben a bon termini si no és amb la implicació del personal docent. És per això que en la declaració esmentada s´explicita que caldrà assegurar per als mestres, autonomia, condicions i remuneració suficients i adequades i que tinguen bona formació i motivació. Per acabar dient que «els governs hauran de convertir l´ensenyament en una professió atractiva, en la qual la formació siga continua, millorant alhora les condicions de treball dels ensenyants i aportant-los suport, així com enfortint els mecanismes de diàleg amb les seues organitzacions».

Mentre escric aquestes lletres no puc deixar de pensar en els mestres i estudiants de magisteri mexicans, evidenciada la passada primavera en els esdeveniments a Oaxaca durant la «Marcha de la indignación» que acabà amb 9 morts. Ajuda a entendre els fets les paraules, uns dies després, del bisbe de Saltillo, Raúl Vera en el Fòrum Internacional convocat pel «Consejo de Educación Popular de América latina y el Caribe (CEAAL)». El bisbe, després de condemnar la violència i recordar la matança en 2011, de 43 alumnes de l´escola Normal de Ayotzinapa, va dir: «Estamos en una política de eliminación y las generaciones jóvenes són las que estorban». Mentre que membres del CNTE, després de demanar diàleg afirmaven : «Aquí se ha querido imponer una llamada reforma educativa que no és más que una reforma laboral de caràcter punitivo i una manera de controlar al magisterio mexicano». Els mestres mexicans s´hi oposen i per a ells és la nostra solidaritat.

Compartir el artículo

stats