La IV edició de l'Iboga Summer Festival arranca a Tavernes de la Valldigna (València) amb una previsió de més de 30.000 assistents, que podran disfrutar, fins al dissabte 30, de 24 artistes i bandes procedents de 15 països, amb Goran Bregovic, Alpha Blondy i Bad Manners com a caps de cartell. A més, per primera vegada el festival s'abastirà d'energia totalment renovable en el seu compromís per la sostenibilitat i serà gratuït per a persones refugiades. L'organització espera així superar enguany en un 36 per cent els 22.000 «ibogueros» que van disfrutar en 2015 del únic festival espanyol especialitzat en música «balkan» i en el que també tenen cabuda els estils «gypsy», swing, ska i mestissatge.

L'Iboga reunirà en el seu escenari principal a 24 grups musicals, i conformen així, una programació fins a un 80 per cent internacional.

Encapçalen el cartell el músic i compositor iugoslau Goran Bregovic, un dels màxims exponents de la música balcànica en el món, que visita l'Iboga per segona vegada; el rei del reggae africà Alpha Blondy, considerat «heredeu» de Bob Marley; i el beatboxer australià Dub FX, que realitzarà en l'Iboga l'única parada espanyola del seu tour europeu. També estarán la banda britànica de ska clàssic Bad Manners, en plena celebració del seu 40 aniversari, i el grup novaiorqués The Slackers, en la que també serà l'única actuació a Espanya de la seua gira internacional. Així mateix, els grups de swing Tape Five i Tia Bradza junt amb Äl Jawala, Koza Mostra, Empatee du Weiss i Blow es presentaran per primera vegada davant el públic espanyol a Tavernes.

Debat sobre els refugiats

La programació es completa amb activitats en la carpa de circ instal·lada en la platja, que albergarà altres concerts, la final del concurs de bandes, batucades i fins i tot, una trentena de sessions de dj's, així com tallers multidisciplinaris i diverses xarrades relacionades amb la sostenibilitat i la consciència social.

El col·loqui La realitat de les persones refugiades, que se celebrarà el dissabte a las 15 hores, comptarà amb artistes del càrtell del festival que han sigut testimonis de conflictes internacionals com la guerra dels Balcans.