30 de julio de 2016
30.07.2016

Es publica una nova edició de l'obra de José Serred, "El sermó de les cadiretes"

El llibre inclou la reproducció de la versió més curada amb una introducció de l´investigador Rafael Solaz

30.07.2016 | 04:15

El Sermó de les cadiretes acaba de aparèixer en les principals llibreries. L´obra és de José Serred y Mestre, titulada Sermón, més coneguda popularment com El Sermó de les cadiretes. És una peça satírica valenciana de principis del segle, en la qual l´autor retrata en romanç bilingüe i de forma burlesca. L´obra de Serred va ser molt popular des que aparegué en 1902, siguent numeroses les edicions i reimpresions que es van fer en els anys succesius.

Serred a més d´escriptor, fou impresor i llibrer, activitats que va abandonar després d´uns anys per a dedicar-se al teatre. Va crear una editorial on publicà diferents obres amb els títols de Colección Serred i Biblioteca Humorística Valenciana. La premsa local, al donar-se compte de la seua mort en 1933, quan tenia 58 anys, va dir que era «escriptor festiu que actualment exercia la plaça de spiker en Ràdio València». El Sermón es reprodueixen en un CD que acompanya l´edició de l´obra.

El bibliòfil i investigador valencià, Rafael Solaz, ha fet un estudi introductori sobre la vida i obra de José Serred, i l'edició inclou la reproducció de la sèptima edició del Sermó, editada en 1932. En la introducció, Solaz explica que «l´autor va seguir l'estela deixada per Josep Bernat i Baldoví ja que les seues obres es poden catalogar com humorístiques, satíriques, de mercat ambient costumista, sobretot de la València del segle XX». També enumera les primeres obres de l´escriptor, pel any 1899, com En la fuente del Panal, Carta baturra y después de ver La Dolores y Romances baturros.

Sobre el Sermó, Solaz explica que «l´autor va escriure en un valencià popular, amb moltes expressions vulgars i intercalava frases o paraules en castellà». Solaz explica també que l´autor es valia de la anècdota i el ingeni per ridiculitzar els defectes socials o individuals, efectuant així una crítica social i anticlerical.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine