Després de passar pel Rialto, l´última versió de l´Hostalera de Goldoni té una cita al Teatre Romà de Sagunt (hui, 22:30). La recent producció de l´Intitut Valencià de Cultura protagonitza la jornada a Sagunt a Escena amb els lleus canvis que comporta aquest retorn al clàssic, amb el subtítol La hostalera. Última función.

Esta peça, que es va estrenar el passat mes de desembre en el teatre de la Plaça de l´Ajuntament de València i s'ha vist també en el Teatre Principal d'Alacant i en el de Castelló, ha sigut dirigida per Vicente Genovés i està interpretada per José Montesinos, Jaime Linares, Sergio Villanueva, Bruno Tamarit, Vanessa Cano, Panchi Vivó, Lola Moltó, Victoria Salvador i Arcadi Valent. L´argument és de sobra conegut: Mirandolina, protagonista de l'obra „que interpreta Vanesa Cano„, és l´objecte de desig de molts homes, però quan un cavaller la tracta malament i alardea de menysprear a les dones en general, es proposa enamorar-ho per a donar-li una lliçó d'humilitat.

L'obra presenta uns personatges que encara viuen en una societat assentada entre l'antic règim i la modernitat, però es poden considerar totalment actuals en molts aspectes. Mirandolina, l'hostalera, és l'essència de la feminitat, alegre, lliure, honesta i enginyosa.

Goldoni proposa un joc gens innocent que oculta després d'una pretesa guerra de sexes una àcida i apassionada comèdia en la qual no hi ha guanyadors ni perdedors. Mirandolina, aparentment, dóna una lliçó al cavaller, però alhora és víctima del seu propi joc i acaba perdent la seua llibertat amb un casament no desitjat, i el cavaller, malgrat no acceptar públicament els seus sentiments per a mantenir intacte el seu orgull, pateix cruelment per amor.

El director de la funció, Vicente Genovés ha volgut dedicar aquesta obra a la memòria d'Andrea D'Odorico i Lucca Ronconi, dos dels mestres amb els quals es va formar el dramaturg.