Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Orquestra Europa

Retorna la columna dels dijous amb un titular idèntic al del final de curs, amb el mot «Orquestra», màxima expressió de diàleg artístic, treball i talent compartits en la màxima de les arts: la música. Ara, tanmateix, amb un altre to.

Si és veritat la catàstrofe anunciada, avui desapareix l´European Union Youth Or-chestra, per manca d´ajudes de la mateixa Unió Europea -de la qual era, pel meu gust i per raons objectives, un dels signes més dignes, en contrast amb les barbaritats i tontobrèxits que l´assetgen i anul·len.

Si és veritat, per tant, la notícia, el darrer concert d´una de les grans realitats de la història de l´Europa del futur, fou el de despús ahir, el 29 d´agost, al tardet, com a cloenda de la gira d´estiu que solia fer. Concretament, amb la «Simfonia concertant» de Haydn i la «Setena Simfonia» de Bruckner. El tràgic succés s´ha celebrat a la ciutat d´Amsterdam, on inicià la primera gira el 1978 sota la direcció de Claudio Abbado.

Restades les protestes de personalitats com Juanjo Mena, director espanyol de la Filharmònica de la BBC, o Andreas Grossbauer, president de la de Viena, la fredor burocràtica ha tallat el finançament de la bellesa, adduint que altres projectes responien millor a les «nostres» prioritats. ¿Nostres? Fa riure tanta estupidesa davant l´evidència de la necessitat universal de la reunió de tres conceptes indiscutibles i inseparables en la construcció del món, de la vida: joventut, Europa i música.

La lúgubre malifeta funcionarial contrasta amb la memòria d´un estiu de festivals, concerts de càmera, xarangues sorolloses, presències de músics veterans, i entusiastes esclats de músics joves de qualsevol gènere.

Si és veritat la catàstrofe anunciada, la seu de «l´orquestra Europa» que desapareix -¡ironies a part, era Londres!- deixarà de rebre els 140 joves músics que cada any hi seleccionava: l´any passat, més de la meitat, mediterranis. I va faltant poc perquè deixem d´escoltar i saber les nostres millors obres, d´acollir tota aquella gent que ho necessita, i deixant Europa sense ciutadania musical, o siga, humana.

Compartir el artículo

stats