El Palau de les Arts commemora, dins de la iniciativa «Bandes als Arts 2016», el 130 aniversari del Certamen de València, amb una sèrie de concerts protagonitzats per les agrupacions participants en aquella primera edició de 1886 que va marcar l'inici del certamen de bandes més important de l'actualitat.

En eix3 any, el cartell de la Fira de Juliol va incloure com a principal novetat un «Concurs musical»per decisió del llavors alcalde, Manuel Sapiña Rico, i el seu regidor de festes, José Soriano Plassent, que va reunir el 29 de juliol en el Pavelló Municipal de l'Albereda a destacades bandes de la província.

El jurat va estar format pel tinent d'alcalde José Manaut, els músics Salvador Giner i José Espí, l'acadèmic Manuel Adler, Eduardo Jiménez, José Valls i José González. El primer premi d'esta cita, agraciat amb 1.000 pessetes, va recaure en «La Primitiva» de Carlet, amb distincions, per aquest ordre, per a les formacions d'Utiel, Alberic, Algemesí i Sagunt. El jurat va fer també lliura de premis de consolació per a Onda, Puçol, Alzira i la Joventut de Carlet.

Al llarg dels mesos de setembre, octubre i novembre de 2016, l'Auditori de Les Arts rememora esta data amb un cicle de cinc concerts a càrrec de les bandes hereves de les formacions participants en 1886.

La Societat Musical Lira Saguntina protagonitzarà el dissabte la primera jornada amb la Unió Musical de Muro, guanyadora de la secció primera del Certamen d'enguany.