Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Escena davall les estrelles

Recorde encara la nit del 3 de setembre, davall les estrelles del Teatre Romà de Sagunt, l´espectacle Només eren dones, dirigit per Carme Portaceli. Al final, en la darrera de les projeccions, es feia constar que de dones víctimes de la Guerra d´Espanya no se´n sap encara la xifra. O siga, que a la mort, presó, violació, separació familiar, pèrdua de fills, exili... s´afig el silenci i l´oblit acuradament conreat durant set dècades.

Abans d´entrar a l´amfiteatre, escoltades les xarangues i bandes que havien acompanyat aquella vesprada activitats falleres de la vitalista Sagunt, vaig dedicar uns moments a observar el mòdic cementeri jueu: els hipogeus pròxims a l´accés al castell i a les restes del Temple de Diana. En la calma memorial de la vesprada, les inscripcions informatives -segurament recents- informaven que aquelles covetes eren buides perquè havien estat profanades poc després de la diàspora i l´exili dels jueus de finals del segle XV. I sobretot, que, ja buides, havien salvat vides l´any 1937, usades com a refugis contra els bàrbars bombardeigs nazis, feixistes i franquistes contra la població.

I per tant, la perenne escenografia de les estrelles recobria alhora tres temps alhora: els vint segles de l´harmonia arquitectònica, després runes fins a l´actual renascuda vigència; les morts i les profanacions dels ciutadans de Sagunt quinze segles després; i les que eren en l´escena rescatades del silenci per tres actrius, tres veus en nom d´un cor de milers de dones absents des del 1937, i tan presents com les estrelles mateixes.

I bé: això és el teatre... D´una banda, aquell dia, la interrogació sobre la tragèdia de l´oblit -de la guerra d´Espanya, en pensava jo una altra aquella nit: d´una vella fotografia dels set xiquets que van prendre la comunió amb el meu pare l´any 1926 a Herbers, tres dels xiquets, tres!, són encara «desapareguts», o siga, només se´n conserva d´ells aquella imatge!

Això és el teatre... El Festival d´estiu Sagunt a escena, empeltat novament en el diàleg permanent del teatre del món per Juan Vicente Martínez Luciano, i un excel·lent equip tècnic i artístic, ha concitat un cor qualitatiu d´espectacles tràgics, còmics i dramàtics, que tornen a posar a prova la capacitat i la voluntat del país per ser digne de l´escenografia de les estrelles.

Compartir el artículo

stats