17 de septiembre de 2016
17.09.2016

Les filloles d'art

El Centre del Carme obri les seues portes al Museu És Baluard de Mallorca

17.09.2016 | 04:15
Les filloles d'art

València i Mallorca tenen lligams històrics que ara enfortiran per la via de l'art. És Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma (del 13 d'octubre al 20 de novembre del 2016) a Mallorca, i el Centre del Carme de València (del 28 d'octubre al 11 de desembre del 2016) presenten el projecte «Las ahijadas», del creador i investigador britànic William James.

La seua és un treball en procés, en forma d'instal·lació audiovisual basada en una àmplia busca documental on es confronten dos històries. Testimonis orals i d'arxius a partir dels llocs, entre ells Mallorca i València, que van servir de referència i escenari per al trànsit de dos sers excepcionals i únics: Natacha Rambova i Natacha Rampova.

Natacha Rambova (Salt Lake City, Utah, EUA. 1897 – Pasadena, Califòrnia, EUA.1966) segona esposa de Rodolfo Valentino, dissenyadora de vestuari i de decorats, interiorista, directora artística, guionista, productora cinematogràfica, actriu i dissenyadora de moda va residir a Mallorca entre l'any 1931 i el 1936, on va viure l'esclat de la Guerra Civil.

Va introduir l'estil art déco a Hollywood, amb els seus dissenys per a Camille (1921), i després en el vestuari de Salomé (1923), va recrear algunes de les il·lustracions de finals del s.XIX, de l'artista Aubrey Beardsley. Inserida en la societat de l'època i l'avantguarda mundial, va ser molt influenciada per Erté, Paul Poiret i Fortuny, dissenyadors que més admirava, els dissenys de la qual solia portar.

Com a dissenyadora de vestuari per al cine, el seu treball va ser innovador i a vegades utilitzava tècniques noves. Com a esposa de Rodolfo Valentino a partir de 1922, rebia molta atenció pública, i va obrir una boutique de moda a Nova York per a vendre els seus propis dissenys (1928-31).

El projecte comprén una investigació sobre esta dona a partir del testimoni oral i documentació sobre la seua estança a Mallorca. I d'altra banda, sobre Natacha Rampova (València, 1956). Artista de cabaret transgènere i activista pre-queer, va prendre el seu àlies de Natacha Rambova, imitant l'estil exòtic dels seus dissenys per a l'espectacle i en els seus vestuaris. «Las ahijadas» les vincula a través d'una simetria històrica „l'abans i el després de la dictadura franquista„ I la mitificació de l'original Rambova per part del seu álter ego.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine