Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Josep lluís Doménech

Es trist despertar-te un dia, com em va ocórrer dissabte passat, amb la notícia que un company ha mort. En aquest cas un company de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua, Josep Lluís Doménech, esdevingut company efímer. Perquè si bé és cert que ell ja feia quinze anys que era membre d´aquesta institució, jo hi sóc una nouvinguda i només he pogut compartir amb ell una reunió de treball en la comissió que presidia, la de Terminologia i Llenguatges Específics. Justament hui en tenim la segona i ja sense la seua estimada presència, haurem d´organitzar la continuïtat del treball. Perquè seguir amb una de les tasques que compartíem i ell coordinava és l´homenatge obligat que li hem de retre.

De Josep Lluís Doménech podem dir que se n´ha anat envoltat de paraules, que recollir, inventariar, classificar i difondre mots valencians corresponents a àmbits específics, ha sigut la tasca compartida, inacabada, a la qual va dedicar intensament les seues darreres forces. Una tasca que ha de servir-nos, com diria el poeta, «per salvar-nos els mots, per retornar-nos el nom de cada cosa». I retornar-nos els mots és el que pretén el Portal Terminològic Valencià (PorTerVal) de l´AVL que el passat 27 de maig va presentar en públic el mateix Doménech. Es tracta d´un glossari de termes que no apareixen en el Diccionari Normatiu Valencià per ser massa específics o ser neologismes i al qual es podrà accedir a través de la web de l'AVL. No obstant, el portal està interconnectat amb l´esmentat diccionari per mig d´hipervincles i és una eina que permet treballs conjunts amb el TERMCAT, gràcies a un conveni subscrit entre aquest centre terminològic i l´AVL.

Però l´interés i estima per la nostra llengua, en Doménech ve d´antic. Vinculat estretament al món de l´ensenyament, va ser coautor i autor de les primeres investigacions realitzades per avaluar els resultats de la introducció del valencià a l´ensenyament, investigacions que va presentar al Primer Congrés d´Escola Valenciana celebrat l´any 1993. Fruit d´aquestes investigacions són els treballs Avaluació de la introducció del valencià com a llengua a l'ensenyament; El valencià, llengua vehicular als ensenyaments mitjans o Estudi sociolingüístic d'un barri de València: Russafa, entre altres. I vull destacar la seguretat que aporta als ensenyants, unir a l´experiència pròpia, la constatació empírica, que a través dels esmentats treballs, confirma que aprendre en valencià és positiu i afavoreix l´adquisició de diversos aprenentatges i també l´aprenentatge d´altres llengües. És un legat que ens ha fet Josep Lluís Doménech.

Compartir el artículo

stats