L´Associació Valenciana d´Escriptors i Crítics Literaris (CLAVE) va fer lliurament ahir dels seus premis entre destacades absències i una reivindicació: la unió del certamen amb els premis de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. «El nostre somni és que pugam fer esta cerimònia de manera conjunta», va assegurar José Vicente Peiró, president dels guardons.

Els guanyadors de la 35º edició del certamen varen ser Joaquín Juan Penalva en la categoria de «Poesia» per la seua obra Anfitriones para una derrota infinita; Elia Barceló en «Narrativa», per La maga y otros cuentos crueles; la periodista de Levante-EMV Laura Ballester en la categoria «d´Assaig» per Lluitant contra l´oblit. El llarg trajecte de les víctimes del metro de València; i José Monleón i Josep Lluís Sirera en «Teatre», a títol póstum per la seua trajectòria de crítica.

L´escriptora alicantina aficanda a Innsbruck (Àustria) no va poder assistir a la cerimònia celebrada a la Biblioteca Pública de Valencia, per motius de salut, com tampoc varen assistir representants de les institucions públiques, com la regidora de Cultura, Glòria Tello, o la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, de qui s´esperava la seua assistència. El president de l´associació de crítics, Juan Luis Bedins, va destacar l´obra de Barceló, «una aposta arriscada per part de la dama espanyola dels mil móns». «Elia s´ha sumat a la tasca d´evitar que el conte es convertisca en el germà menor de la novel·la. El relat curt és la condensació d´un moment fulgarant», va afegir Bedins, qui a més va destacar la comesa periodística de Laura Ballester, per fer que la «veritat isquera a la llum». «Afortunadament hi ha gent que sent la obligació de tornar a obrir carpetes per denunciar injustícies. El fet de sentir-nos desmoralitzants ens va fer incapaços de ressoldre els problemes que hi havien, però eixe no va ser el cas de la premiada», va assegurar Ana Noguera sobre la periodista.

Francisco Benedicto va rebre una menció d´honor en la categoria de «Poesia» per l´obra La pasión por ser débil, la seua primera publicació. L´associació també va destacar a l´autor Joaquín Juan Penalva, pel seu llenguatge «innovador i proper al joves». «La poesia viu un moment molt interessant en la Comunitat Valenciana», afirmà el presidente de CLAVE, qui també va reconeixer el decaïment de la figura dels crítics: «La veritat és que cada vegada hi ha menys gent que ens llegix. Per això hem d´agrair el suport dels lectors que ens seguixen. Sense ells no hi hauria ni premis ni crítica», sentencià el president.