02 de octubre de 2016
02.10.2016

Un estil de cant ben recuperat

Una selecció de les millors figures ofereixen la manifestació més apassionada de la música valenciana

01.10.2016 | 21:48
Un estil de cant ben recuperat

La Generalitat, a través de la Subdirecció de Música de l'Institut Valencià de Cultura celebra «per primera vegada després de 18 anys», dos dies del Cant Valencià d'Estil, una celebració que en esta edició s'àmplia, a més, a Castelló. Ahir li va tocar el torn a la capital de La Plana i hui li tocarà a València. Una selecció de les millors figures oferiran al públic diverses mostres de Cant d'Estil i Albaes de l'Horta, perquè els bons aficionats «assaborisquen aquesta manifestació de la nostra música tradicional tan expressiva, emocionant i commovedora», segons l´organització.

L'itinerari per la ciutat de València s'iniciarà hui en la plaça de Sant Lluís Bertrán (L'Almodí) per a continuar per la plaça de Manises, la plaça de Cisneros, la plaça dels Furs i la plaça del Carme, per a arribar cap a les 19,30 hores al claustre gòtic del centre del Carme en l'escenari del qual finalitzaran les actuacions. Esta música no la interpreta la gent del poble, com és habitual en la majoria dels gèneres tradicionals, sinó determinats especialistes, músics, «versaors» i, sobretot, cantants («cantaors» i «cantants de flamenc»), que posseeixen qualitats vocals extraordinàries quant a potència, extensió, capacitat d'improvisació i certa idoneïtat difícilment definible que es denomina «estil».

Es tracta d'una música tradicional no folklòrica, perquè es fa hui amb els mateixos plantejaments i finalitats que des dels seus inicis, ja que no ha patit cap interrupció. Vuit cantants de flamenc i cantaors, com Teresa Segarra, Maria Amparo Hurtado o Isabel García; dos versaors, com Francesc Nicasio («Paco de Faura») i Vicent Ribelles («Vicent de Rosa»); sis músics i una quadrilla de tabal i dolçaina mostraren perquè el cant d'estil i els albaes de l'Horta són les manifestacions de música tradicional valenciana que arriben amb més intensitat al cor dels afeccionats. Els acompanyaren els Músics de vent de Bétera, els músics de corda de Godella, guitarrón i guitarres i les dolçaines i els tabals de l'Associació de Música Tradicional Xarançaina de Castelló.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine