06 de octubre de 2016
06.10.2016
ÚLTIMA HORA
Las bases de Podemos votarán desde mañana si Iglesias y Montero deben dimitir

L'actualitat de "La Traca"

L´exposició reuneix material inèdit sobre la revista de major tiratge d´Espanya als anys 30

06.10.2016 | 04:15
L'actualitat de "La Traca"

Durant un temps València va produir la revista de major tiratge d´Espanya i també la més polèmica i jocosa. El seu propietari, Vicente Miguel Carceller, era a més l´editor més important del país, però la destinació de tots dos es va interrompre sobtadament i fatalment per compartir compromís antifeixista: la publicació va haver de deixar d´editar-se i Carceller va ser afusellat. La Universitat de València recupera aquesta història en l´exposició «Revista La Traca. La transgressió com a norma» que s´inaugurà ahir.

La primera exposició que es realitza sobre esta publicació, que va veure la llum entre finals del segle XIX i la fi de la II República, recupera una extensa documentació que no s´ha mostrat públicament. Portades i números complets de La Traca, exemplars tots de gran valor que van poder salvar-se, ja que en la seua majoria van ser destruïts durant el règim franquista. La mostra podrà visitar-se fins al pròxim 15 de gener.

El vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, va subratllar durant la presentació el caràcter popular d´esta publicació satírica. Així mateix, va destacar el missatge homogeni de La Traca que arribava a tota la societat, a diferència d´Internet que propicia una forma diferent de circular la informació.

Ariño va estar acompanyat pels comissaris de la mostra, els professors Antonio Laguna i Francesc-Andreu Martínez, per a qui esta exposició no només reconstrueix la història del setmanari i del seu editor, sinó també la d´una cultura popular alternativa que va quallar en la València dels anys 30 del segle XX a través de La Traca.

Aquell setmanari, que s´escrivia en valencià enfront de la cultura oficial en castellà, va ser important perquè va reflectir una cultura alternativa, a la contra, immisericorde amb la corrupció i que va reivindicar la festa laica i popular.

Tant Laguna com Martínez reconeixen la singularitat d´esta exposició: «No solament és la primera exposició que es realitza sobre este setmanari, és que a més reuneix autèntiques peces de col·leccionista, ja que els exemplars que es conserven sobre La Traca són una raresa».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine