El folklore valencià torna a tindre una cita avui a Sagunt. La ciutat acull la 15ª edició d'una trobada molt especial, que es fa cada dos anys, organitzada pel grup de danses de Morvedre i patrocinada pel departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt.

Trobades d'estes característiques a la nostra comunitat, amb grups exclussivament valencians, «se'n fan vertaderament poques», com assenyala el president del grup de danses Morvedre, Eduard Caballer, qui a més afegix: «Esta és una de les més consolidades i per ella han passat grups de quasi totes les comarques valencianes».

A l'hora de fer la selecció dels conjunts participants, el criteri sempre ha estat clar. «Hem donat prioritat a aquells grups que tenien alguna cosa que mostrar-nos del seu folklore comarcal, per davant d'aquells que només ofereixen espectacle i possada en escena».

«Per això, hem reunit una gran quantitat de grups amics que han fet gaudir al públic saguntí, molt generòs en la seua atenció i interés, a la vegada que privilegiat per haver pogut veure grups, danses i balls del nostre país, com no ho poden disfrutar en altres llocs», explicava Caballer. Enguany, a banda del grup amfitrió, estan convidades formacions com el Grup de danses tradicionals L'Arenilla de Borriana i el Quadre de balls populars d'Alginet.

Com en els darrers anys, la trobada estarà precedida per un acte institucional organtizat per l'ajuntament que inclourà la baixada de la Senyera des de l'ajuntament i on els dansadors, carxofa i cabuts del Quadre de balls populars d'Alginet, acompanyats pels Germans Caballer, possaràn el punt tradicional fins aplegar al terraet de la Plaça Glorieta, on tindrà lloc el parlament i posteriorment la trobada.

En ella, a banda de que cada grup mostrarà el més característic del seu repertori, el grup de danses saguntí ballarà un fragment del ball de plaça de Sagunt, junt amb una mostra de les comarques d'interior de València i Castelló, a la primera part, i de l'Alacantí i l'Alcoià, en la segon.