L'art i les seues relacions amb la natura seran protagonistes al Botànic les properes setmanes a amb les intervencions artístiques que tindran lloc en diversos racons del jardí de la Universitat de València. Els artistes Joaquín Jara i Rosa Rodríguez, englobats en un projecte d'Eugenia García Sottile (doctora de la Universitat Autònoma de Barcelona), comparteixen el seu procés de creació artística a través de propostes que dialoguen amb l'entorn natural amb què es fusionen i que, a més, fomenten el coneixement del mateix a través de la interacció i la reflexió que provoquen en el públic visitant del Jardí. Obres que complementen el seu propi significat amb el paisatge de què es rodegen i que permeten que el públic es relacione de noves maneres amb la natura.

Les dues intervencions s'emmarquen dins de «Cartografías Sensibles», un projecte d'investigació i acció sobre art que treballa nocions com percepció, espai i co-presència. Segons la portaveu del projecte, Eugenia García Sottile, «les accions performàtiques s'enllacen als gestos que donen forma al Jardí a través dels gestos de la tasca artística» i «proposen obrir al visitant a una nova lectura perceptiva de l'entorn». És a més, segons les seues paraules, un «llarg procés relacional» que implica «una manera de residir al lloc i proposar un diàleg amb els actors i habitants del Jardí». De fet, l'equip de «Cartografías Sensibles» és el responsable de l'exposició Rastro Matèria, que tingué lloc al mateix Jardí Botànic a principis d'aquest any, i que consistia en estudis preparatius per a les intervencions que ara es duen a terme.

Així, l'artista plàstic Joaquín Jara intervé el Quercus cerris L., conegut com a roure cerris o roure turc. Es tracta d'un exemplar que en la seua esplendor al Jardí va arribar a 35 m d'altura i un perímetre de més de 6 m en la base. Destinat ja a ser eliminat, el Quercus troba en esta intervenció una segona vida. Jara buidarà el tronc fins arribar a l'altre extrem a manera de portal, amb el que restarà un llindar per on poder creuar o aturar-se dins un arbre que ha viscut 180 anys. A més, amb el cor de l'arbre, tallarà un cos que posteriorment separarà donant lloc a una escultura que se situarà en les proximitats del Quercus.

Per la seua banda, en Passiflorae, l'artista tèxtil Rosa Rodríguez realitzarà una acció performàtica junt a les passioneres. En concret, consistirà en crear un telar vertical dividit en quatre parts on teixirà amb fils de coure, fils naturals i restes orgàniques recol·lectades del Jardí. Els canvis de llum i temperatura, així com els sons que intervenen en l'espai, crearan un ritme que s'anirà fent present als sentits. Una vegada finalitzat el teixit, es plantaran més exemplars de passioneres que teixiran la seua pròpia presència.

Al llarg d'octubre i novembre, els i les visitants del Jardí podran veure treballar als artistes i observar el procés creatiu de les seues obres. Una vegada finalitzades les intervencions, les obres restaran durant un temps indefinit per al gaudi del públic visitant, fins que el mateix entorn natural ho permeta.