El Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) signaran la setmana vinent un conveni de col·laboració per a la creació del projecte d'Arxiu de la Memòria Oral Valenciana «Museu de la Paraula». Mitjançant la signatura del conveni, que tindrà lloc dimarts que ve, ambdues institucions col·laboraran en la realització d'entrevistes biogràfiques a valencians per a la investigació i difusió científica i museística.

El «Museu de la Paraula» és un projecte que es va iniciar fa catorze anys amb l'objectiu de recuperar i difondre els discursos sobre les formes de vida dels valencians nascuts durant la primera meitat del segle XX. El projecte ja inclou més de 300 entrevistes, que han sigut digitalitzades i registrades en format audiovisual, i en les quals els protagonistes «aporten testimoniatges privilegiats dels processos de canvi sociocultural ocorreguts en el territori valencià durant el segle XX».

Ambdues institucions seran, a partir d'ara, copropietàries de les entrevistes, així com de la base de dades del projecte, i es comprometen a intercanviar-se i difondre els fons audiovisuals que al llarg dels anys han recopilat. En este sentit, l'AVL posarà a la disposició del projecte el seu fons d'entrevistes fetes a escriptors, intel·lectuals i personalitats valencianes, i donarà suport tecnicolingüístico a totes les accions derivades del conveni.

Per la seua banda, el Museu Valencià d'Etnologia facilitarà l'accés a tot el treball realitzat des de 2002, planificarà i executarà les entrevistes, que també indexarà posteriorment. El projecte es presenta com un sistema de gestió, anàlisi i recuperació, que permet al públic en general acostar-se al passat més immediat.