La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d´Estudis i d´Investigació incorpora a l´editor, economista i assagista Gustau Muñoz per a dirigir la col·lecció de llibres Pensament i Societat.

Així, Muñoz s´incorpora a la nòmina de directors de col·leccions del Magnànim conformada actualment per Enric Sòria (Biblioteca d'Autors Valencians), Emili Piera (Papers de Premsa), Romà de la Calle (col·leccions d´art: Formes Plàstiques, Fonaments i Imatges); Jaime Siles (Estudis Clàssics); Josepa Cucó i Beatriz Santamarina (Antropologia) i Isabel Ferrer, Ferran Escrivà, Jordi Reig, Ramon Canut i Josep Antoni Alberola (col·leccions de música i musicologia). La col·lecció Pensament i Societat ha publicat un total de trenta-nou títols entre 1998 i 2015.

Muñoz (València, 1951) ha estat professor de la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de València, així com editor de la Institució Valenciana d´Estudis i Investigació (IVEI) entre 1986 i 1998 i cap de redacció de la revista Debats. Des de 1998 ha tingut cura, com a editor de Publicacions de la Universitat de València, de les col·leccions Assaig, Breviaris i Prismas i de les revistes Pasajes i L´Espill.

És autor, a més de nombrosos articles en revistes, dels llibres: Intervencions. Entre cultura i política (1998), A l´inici del segle. Un dietari de reflexions (2002), Herència d´una època (2006), i ha coordinat com a editor els volums Joan Fuster i l´anàlisi de la realitat social (2009) i Els reaccionaris valencians. La tradició amagada (2010).

Trajectòria contrastada

El director del Magnànim, Vicent Flor, destaca «l´extensa i contrastada trajectòria professional durant dècades en el món editorial» de Muñoz, a més «del valor de recuperar un professional que treballà durant anys en la IVEI (de la qual el Magnànim és successora i antecessora), la qual cosa també suposa un xicotet homenatge a tota una generació que va contribuir a crear un fons editorial magnànim de més de 1.300 llibres i revistes».

Muñoz, per la seua part, sosté que la col·lecció tindrà un plantejament plural i rigorós pel que fa a autors i línies temàtiques, utilitzarà el valencià com a llengua d´edició i prestarà una atenció especial a l´entorn valencià i el seu context espanyol i europeu, però sense oblidar la traducció d´obres significatives d´autors estrangers i referencials en temes socials i polítics. Així mateix ha defensat, la necessitat «d´una aproximació rigorosa, crítica i analítica a la societat del nostre temps, especialment important en aquests moments de canvi i transformació» i assenyalat que «en esta nova etapa Pensament i Societat es proposa oferir els textos més significatius de la realitat social contemporània i d´estudi de la política com a espai privilegiat d´exercici de la ciutadania».