Museu i paraula és un binomi atractiu, amb traça de projecte ambiciós i perdurable. Un museu, el d´Etnologia, i una acadèmia de la llengua, la Valenciana, han sentat les bases per una col·laboració de llarg recorregut.

El president de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, ha firmat un conveni amb la Diputació de València per a participar en el projecte d´investigació «Arxiu de la Memòria Oral Valenciana», dependent del Museu Valencià d´Etnologia, una col·laboració que permetrà a les dos institucions optimitzar els recursos i arreplegar, conservar, estudiar i difondre la memòria oral dels valencians de l´últim segle.

«Este Museu de la Paraula ens permetrà conéixer millor els costums, els oficis, les tradicions, les festes dels nostres pobles i recuperar paraules del nostre lèxic patrimonial», va dir Ferrer.

La col·laboració en este projecte d´investigació, coordinat pel director del Museu Valencià d´Etnologia, Francesc Tamarit, consistirà en la gravació en format digital d´entrevistes biogràfiques, amb la finalitat d´incorporar-les a una base de dades que en permeta l´explotació museística i científica.

L´AVL, segons Ramon Ferrer, farà la transcripció de les entrevistes que es graven a partir de l´entrada en vigor d´este conveni i revisarà les realitzades amb anterioritat. Actualment, el Museu de la Paraula compta amb unes 400 entrevistes i en les pròximes setmanes començarà la gravació de setanta més en les comarques de la Ribera Alta i l´Alcalatén.

«Gran pas»

La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, s´ha felicitat per la firma del conveni amb l´AVL, uns contactes que s´iniciaren fa cinc anys, en temps de l´anterior corporació provincial, però que fins ara no s´havien pogut plasmar en l´acord de col·laboració. «És un gran pas que ens permetrà interpretar el model de vida dels valencians de fa cinquanta o seixanta anys».

L´Arxiu de la Memòria Oral Valenciana - Museu de la Paraula és un projecte que va iniciar, ara fa 14 anys, el Museu Valencià d´Etnologia. El seu objectiu principal és la recopilació i difusió dels discursos sobre les formes de vida dels valencians i valencianes nascuts durant la primera meitat del segle XX.

El projecte compta amb més de 300 entrevistes que han sigut digitalitzades i enregistrades en format audiovisual. Els protagonistes aporten testimonis privilegiats dels processos de canvi sociocultural ocorreguts al territori valencià durant l'últim segle XX. Estes entrevistes abasten un ventall de temàtiques on es trenen perspectives individuals i col·lectives.

El projecte també es presenta com un sistema de gestió, anàlisi i recuperació que permet, tant a investigadors com públic en general, apropar-se al que ha sigut el nostre passat més immediat. L´Arxiu és una grandíssima base de dades on els testimonis estan indexats amb més de set-cents descriptors agrupats en 21 blocs temàtics que permeten l´usuari conéixer fenòmens tan diversos com ara manifestacions religioses, procés d´escolarització, festeig, iniciació laboral, transformacions agrícoles, oci, relacions familiars, etc.

Des que en l´any 2002 es féu la primera entrevista, l´equip de l´Arxiu de la Memòria Oral Valenciana ha treballat en nombroses comarques de la Comunitat Valenciana i ha recopilat, a més dels temes generals, informació sobre objectes d´estudi específics com són les bandes de música i la vida associativa, la riuada de 1957, la vela llatina o l´experiència dels valencians i valencianes emigrats a Xile i Argentina, entre d´altres.